Vil utvide abortgrensen

Arbeiderpartikvinnene vil utvide fristen fra 12. til 16. uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartikvinnene vil fjerne abortnemndene og utvide dagens grense for selvbestemt abort fra 12 til 16 uker. I dag blir søknader om abort etter tolvte svangerskapsuke behandlet i en nemnd. Det vil Ap-kvinnene ha slutt på.

- Spørsmålet blir hvem som skal bestemme over kvinnens kropp. Nemnder som forskjellsbehandler etter hvor man bor er fullstendig uakseptabelt, sier Karita Bekkemellem Orheim som leder Kvinnepolitisk styre i Arbeiderpartiet, til NRK.

Undersøkelser viser at abortnemndene forskjellsbehandler søknadene om abort etter tolvte svangerskapsuke. Det kan være vanskeligere å få innvilget en slik søknad på Sørlandet enn det er på Østlandet.

97 prosent av de om lag 14.000 abortene som hvert år foretas her i landet blir gjennomført før tolvte svangerskapsuke. I fjor kom det inn 641 søknader om abort etter tolvte uke, 510 fikk søknaden innvilget. Kristelig Folkeparti, som har programfestet å oppheve abortloven, er naturlig nok ikke så veldig glad for forslaget fra Ap-kvinnene.

- Forslaget svekker rettsvernet for ufødt liv ytterligere og øker abortpresset. I stedet burde man rette fokus på hvordan en kan skape en ens og bedre praksis i abortnemndene, sier arbeidsutvalget i Kristelig Folkeparti i en uttalelse tirsdag.

Utvalget ber også ledelsen i Arbeiderpartiet om å avklare om de stiller seg bak forslaget.

(NTB)