Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil utvide bombingen

NATOs militære ledere vil utvide bombemålene i Jugoslavia til å gjelde artilleri og stridsvogner inne i Kosovo. Men dette krever ny politisk godkjennelse som det er usikkert om alle de 19 NATO-landene vil gi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hellas signaliserte i dag klart at landet vil ha slutt på bombingen.

- Det er på tide å vende tilbake til en politisk dialog og finne en politisk løsning på problemet og stoppe bombingen, sa regjeringstalsmann Yannis Nikolaou i Aten.

Avviser splittelse

Italias statsminister Massimo D'Alema liker også bombingen svært dårlig, og sa at han vil at den skal avsluttes så fort som mulig.

Men i NATO avviser man bestemt at det er en splittelse, og NATO-talsmann Jamie Shea viste til at NATOs 19 ambassadører så sent som fredag stilte seg bak operasjonen. - Vi startet dette sammen, og vi må gjennomføre denne operasjonen sammen. Vi vil stoppe Slobodan Milosevic' aggresjon i Kosovo en gang for alle, og vi vil holde på så lenge det kreves. Det var aldri meningen at dette skulle være over på to dager, sa Shea.

Hensynsløs framferd

Denne uttalelsen, sammen med uttalelser fra øverstkommandrerende Wesley Clark, indikerte at NATO vil utvide bombemålene i Jugoslavia til å omfatte det Clark kalte tropper, men som andre mener betyr tungt artilleri og stridsvogner som serbiske styrker bruker i den militære framrykkingen i Kosovo.

Wesley Clark sa at bombetokt mot jugoslaviske luftforsvarsinstallasjoner ikke er nok til å stoppe serberne. NATO har til nå angrepet de jugoslaviske luftforsvarssystemene, i første rekke antiluftskyts, radar, kommunikasjons- og kommandosentraler og militære flyplasser.

Men dette stanser ikke overgrepene mot sivilbefolkningen. Øyenvitner har meldt om en hensynsløs serbisk framferd, der landsbyer blir satt i brann og mennesker drept.

Komplisert

- Vi må gå løs på problemet på bakken. Dette er et komplisert arbeid som vil foregå i et vanskelig terreng, sa brigader David Wilby.

Men dersom målsettingen om å stanse krigen i Kosovo og de rapporterte overgrepene mot sivilbefolkningen skal oppnås, krever det en langvarig operasjon, som vil kreve ny politisk godkjennelse. Tegn til mishagsytringer over bombetoktene satte fredag spørsmål ved om alle NATO-landene vil gi denne godkjennelsen.

Flere har også stilt seg kritisk til NATOs strategi fordi den ikke omfatter planer for en invasjonsstyrke på bakken. Mange mener det er umulig for NATO å stoppe serberne i Kosovo utelukkende med raketter og bomber skutt ut fra fly og krigsskip.

Det er et dilemma for mange i NATO at overgrepene mot den kosovoalbanske sivilbefolkningen blir gjennomført av soldater som går fra hus til hus og angivelig plyndrer og dreper uskyldige. En slik framferd kan ikke stoppes med angrep fra luften.

(NTB)