Vil utvide fedrekvota

Men fortsatt er menn avhengig av partneren for å kunne være hjemme med barna.

VERDENS FØRSTE: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt presenterte stortingsmeldingen om menn, mannsroller og likestilling i Oslo fredag formiddag. Foto: SCANPIX
VERDENS FØRSTE: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt presenterte stortingsmeldingen om menn, mannsroller og likestilling i Oslo fredag formiddag. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt la i dag fram «Stortingsmelding om menn, mannsroller og likestilling» - verdens første i sitt slag.

Her lanserer hun en rekke tiltak som skal gjøre menn mer likestilt i det norske samfunnet.

Mer pappapermRegjeringen har allerede i statsbudsjettet lagt fram et forslag som innebærer fire uker mer pappapermisjon. To tas fra tida som nå er til felles fordeling, og to nye uker legges til.

I dagens melding kommer det fram at Huitfeldt ønsker å utvide fedrekvoten med ytterligere fire uker, slik at kvoten blir på 14 uker til sammen. Samtidig vurderer barne- og likestillingsministeren å gi alle fedre to uker betalt fri ved fødselen.

Men fortsatt er det slik at mannens rett til betalt pappapermisjon avhenger av mors yrkesdeltakelse.

Bare hvis mor jobber 50 prosent eller mer, har far rett på fedrekvote. Og har mor for eksempel en 80 prosents stilling, vil ikke far få dekket mer enn 80 prosent av hennes lønn, selv om han jobber fulltid.

- Dette er et budsjettspørsmål, og denne gange har vi prioritert å gi far fire nye uker. Neste skritt er å gi far selvstendig opptjeningsrett, sa barne- og likestillingsministeren på en pressekonferanse i dag. Å gi alle fedre rett til fedrekvote vil koste mellom 435-500 millioner kroner i året. Og om fedrekvoten utvides til 14 uker, vil kostnadene komme opp i 700 millioner kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer