VERDENS FØRSTE: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt presenterte stortingsmeldingen om menn, mannsroller og likestilling i Oslo fredag formiddag. Foto: SCANPIX
VERDENS FØRSTE: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt presenterte stortingsmeldingen om menn, mannsroller og likestilling i Oslo fredag formiddag. Foto: SCANPIXVis mer

Vil utvide fedrekvota

Men fortsatt er menn avhengig av partneren for å kunne være hjemme med barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt la i dag fram «Stortingsmelding om menn, mannsroller og likestilling» - verdens første i sitt slag.

Her lanserer hun en rekke tiltak som skal gjøre menn mer likestilt i det norske samfunnet.

Mer pappaperm
Regjeringen har allerede i statsbudsjettet lagt fram et forslag som innebærer fire uker mer pappapermisjon. To tas fra tida som nå er til felles fordeling, og to nye uker legges til.

I dagens melding kommer det fram at Huitfeldt ønsker å utvide fedrekvoten med ytterligere fire uker, slik at kvoten blir på 14 uker til sammen. Samtidig vurderer barne- og likestillingsministeren å gi alle fedre to uker betalt fri ved fødselen.

Men fortsatt er det slik at mannens rett til betalt pappapermisjon avhenger av mors yrkesdeltakelse.

Bare hvis mor jobber 50 prosent eller mer, har far rett på fedrekvote. Og har mor for eksempel en 80 prosents stilling, vil ikke far få dekket mer enn 80 prosent av hennes lønn, selv om han jobber fulltid.

- Dette er et budsjettspørsmål, og denne gange har vi prioritert å gi far fire nye uker. Neste skritt er å gi far selvstendig opptjeningsrett, sa barne- og likestillingsministeren på en pressekonferanse i dag.

Å gi alle fedre rett til fedrekvote vil koste mellom 435-500 millioner kroner i året. Og om fedrekvoten utvides til 14 uker, vil kostnadene komme opp i 700 millioner kroner.

Huitfeldt kan ikke si når fedre vil bli fullstendig likestillt med kvinner på dette punktet.

Alle reglene for fedrekvoten kan du lese her.

På spedbarnskontroll
Ni av ti menn med rett til fedrekvote benytter seg av dette tilbudet. Men det er behov for å gjøre pappas tid sammen med barna litt lettere, mener Huitfeldt. Derfor vil regjeringen legge til rette for pappagrupper, lik barselgruppene som mange mødre deltar i nå.

- Dette er viktig for å skape et sosialt miljø for pappaene som er hjemme, sier ministeren.

I tilegg vil hun at alle fedre skal innkalles til spedbarnskontroll når barnet er rundt åtte måneder gammelt.
- Helsestasjonen oppfattes av mange menn som en ren kvinneverden, sier Huitfeldt.

Ny barnelov
Det har tidligere kommet flere lekkasjer fra stortingsmeldingen. Dagbladet kunne blant annet avsløre at Huitfeldt ikke går inn for tvungen delt omsorg i barnefordelingssaker. Tidligere barneminister Karita Bekkemellem (Ap) reagerte sterkt på dette.

- Jeg må si jeg er skuffa. Dette er konservatisme på sitt beste. Dette handler om at hun (Anniken Huitfeldt) lytter til feil fagfolk, sa Bekkemellem til Dagbladet.

Fremskrittspartiets Per Sandberg og Høyres Trond Helleland kalte barneministeren bakstreversk, mens aleneforeldreforeningen støttet forslaget.

I tillegg ble det kjent at den av foreldrene som ikke har hovedomsorgen skal få to ekstra dager i måneden sammen med barnet, samt at alle skilsmisseforeldre får meldeplikt ved flytting.

BARNS BESTE? Forslaget til ny barnelov har satt mange sinn i kok. I mange tilfeller er det blitt en diskusjon om likestilling versus hva som er barns beste. ILLUSTRASJONSFOTO: Sara Johannessen/SCANPIX
BARNS BESTE? Forslaget til ny barnelov har satt mange sinn i kok. I mange tilfeller er det blitt en diskusjon om likestilling versus hva som er barns beste. ILLUSTRASJONSFOTO: Sara Johannessen/SCANPIX Vis mer