Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil utvide skolegangen med ett ekstra år

Politikere i Oslo vil prøve ut 11. klasse i hovedstaden, og elevene er positive.

11. KLASSE? Innen denne gjengen er ferdig med grunnskolen, kan det være vanlig å ta et ekstra skoleår i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
11. KLASSE? Innen denne gjengen er ferdig med grunnskolen, kan det være vanlig å ta et ekstra skoleår i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo Høyre vil teste ut et ekstra skoleår i den norske grunnskolen.

Dette 11. året blir å finne mellom ungdomsskolen og videregående skole, dersom Høyre får det som de vil.

Skoleåret blir frivillig, myntet på elever som fullførte ungdomsskolen med høyt fravær, stryk i ett eller flere fag eller dårlige norskferdigheter.

Fra 2019

Ifølge Oslo Høyre mangler disse elevene ofte de faglige forutsetningene til å fullføre videregående opplæring gjennom det ordinære skoleløpet.

Forslaget fremmes som et privat forslag til Oslo bystyre av Saida Begum (H) og Eirik Lae Solberg (H).

VIL HA 11 ÅR: Saida Begum i Oslo Høyre ønsker at skolene i Oslo skal tilby et 11. år. Foto: Oslo Høyre
VIL HA 11 ÅR: Saida Begum i Oslo Høyre ønsker at skolene i Oslo skal tilby et 11. år. Foto: Oslo Høyre Vis mer

- Vi har som samfunn ikke råd til at mennesker faller utenfor arbeidslivet nesten før de har startet. Vi mener at dette 11. året bør legges til to av de mest populære og attraktive videregående skolene i Oslo. Skoler som har høye søkertall, sier Saida Begum til Dagbladet.

Hun ønsker at prosjektet igangsettes fra begynnelsen av skoleåret 2019/2020, inspirert etter en dansk modell. I Danmark velger opp mot 50 prosent av 16-åringene å ta et slikt ekstra skoleår.

- Kanskje er ikke videregående for alle, men vi mener at elever som ikke finner seg faglig til rette i det ordinære skoleløpet må få en ny sjanse til å hente seg inn faglig, tette kunnskapshull, styrke læringsmotivasjonen og få et best mulig utgangspunkt til å fullføre og bestå videregående skole, sier Begum videre.

Suksess i Danmark

I 2011 evaluerte Høgskolen i Innlandet Danmarks ordning med et frivillig skoleår mellom grunnskolen og videregående opplæring. Konklusjonen var at dette er en vellykket ordning, og at det ekstra året var positivt for mange danske ungdommer.

- Om det viser seg at flere unge fullfører og består, så bør det legges til rette for at flere kommuner kan tilby en slik ordning, sier Begum.

Begum i Høyre sier også at tilbudet må innrettes for å gjøre det mest attraktivt for alle typer elever, med ulike type behov og forutsetninger.

- Hvordan skal dere få 16-åringer til å frivillig ta ett ekstra skoleår?

- Ved å bruke gode lærere som har levert gode resultater i krevende klassesituasjoner tidligere, ved å gi mulighet til å forbedre karaktergrunnlaget og muligheten til å prøve ut ulike studieretninger, sier Begum.

Støtte fra elevene

Forslaget fra Begum og Lae Solberg høster støtte fra Elevorganisasjonen.

- Vi er positive til dette. Vi vet at lavere karakterer fra grunnskolen øker muligheten for å falle fra på videregående skole. Ved å ta et 11. skoleår, kan mange elever stå bedre rustet til å fullføre videregående på normert tid og med gode resultater, sier Agnete Waage, påtroppende leder i Elevorganisasjonen.

- Dette vil koste mye penger. Hvor skal de hentes fra?

- Det er politikernes oppgave å bevilge pengene. Men det som i alle fall er sikkert er at frafall i skolen er dyrt. Det koster fellesskapet mye penger når skolen ikke klarer å forhindre at ungdom dropper ut, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!