Vil utvikle gigantfelt i Iran

Statoil og det franske oljeselskapet Total samarbeider for å få oppdraget med å utvikle det gigantiske oljefeltet Azadegan i Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det statlige iranske nyhetsbyrået IRNA meldte lørdag at Statoil og Total samarbeider om å sikre seg kontrakter på utviklingen av oljefeltet, melder det franske nyhetsbyrået AFP.

To japanske oljeselskaper har forhandlet i tre år om den gullkantede kontrakten, men var ikke fornøyd med betingelsene da fristen utløp i juni.

- Japan har ikke lenger eksklusive forhandlingsrettigheter, bekrefter det nasjonale iranske oljeselskapets talsmann, Ali-Akbar Vahidi Al-Aga.

26 mrd. fat

Oljefeltet ventes å bli Irans største og skal inneholde 26 milliarder fat olje.

USA har siden i sommer lagt betydelig press på Japan og aktuelle land i Europa for å få deres oljeselskaper ut av Iran på grunn av landets angivelige atomvåpenprogram.

Nederlandske Royal Dutch/Shell og det italienske oljeselskapet ENI har også vært invitert til å delta i forhandlingene om utviklingen av oljefeltet, men har begge takket nei, ifølge den iranske talsmannen.

Kosmo-delegasjon

I slutten av august var stortingspresident Jørgen Kosmo (Ap) og fem stortingsrepresentanter i Teheran, der de blant annet deltok i åpningen av et nytt Statoil-kontor i den iranske hovedstaden.

Kosmo og delegasjonen var invitert av iranske myndigheter og hadde formelt det iranske parlament som vertskap. På møtekartet sto samtaler med blant andre president Mohammad Khatami, utenriksminister Kamal Kharrazi, oljeminister Bijan Namdar Zanganeh og parlamentspresidenten.

(NTB)