Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil utvise CNN-reportere etter snikskyttervideo

Ledende forsvarspolitikere forbannet. Se sjokkfilmen fra Bagdad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går viste CNN en rekke klipp fra en film laget av opprørere i Irak, der et snikskytterteam kjører rundt i Bagdads gater midt på dagen og skyter amerikanske soldater. De rystende videosnuttene er også lagt ut på CNN.com og kopiert til YouTube:

(Om videoen over ikke fungerer kan du se hele den omstridte reportasjen her.)

- Fortjener ikke å være der

Beslutningen om å publisere videoen har vakt sterke reaksjoner i USA.

- Dette er rett og slett en terrorist-snuff-film. Jeg synes CNN skal innse at de har gjort en fryktelig feil og trekke videoen. Dette er langt over streken, sier den republikanske kongressrepresentanten Brian Bilbray, ifølge blant andre San Diego Union Tribune.

Han og to andre republikanske politikere har sent et brev til forsvarsminister Donald Rumsfeld der de ber ham om å øyeblikkelig hente ut alle CNN-journalister som er «embedded», innrullert, med de amerikanske styrkene i Irak. Kravet støttes av lederen for forsvarskomiteen i kongressen, Duncan Hunter.

- De fortjener ikke å være sammen med amerikanske soldater. CNN kan ikke bestemme seg for hvilken side de er på, sier republikaneren ifølge San Diego Union Tribune.

Talsmannen til George W. Bush, Tony Snow, understreker at tv-kanalen står fritt til å gjøre sine egne vurderinger. Men samtidig uttalte han på en pressekonferanse at «presidenten er bekymret for» at sniksyttervideoen kan være distribuert av opprørerne for å knekke viljen til det amerikanske folk.

OVERHENGENDE FARE: De amerikanske soldatene i Irak og deres allierte må være konstant på vakt for snikskyttere, også midt i hovedstaden. Foto: SCANPIX/AP
OVERHENGENDE FARE: De amerikanske soldatene i Irak og deres allierte må være konstant på vakt for snikskyttere, også midt i hovedstaden. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Skyter intetanende soldater

Videoen CNN har fått tak er filmet fra snikskytterens synsvinkel og viser at to eller flere opprørere kjører rundt i en bil og velger sine mål, uniformerte amerikanske soldater, med omhu. I opptakene blir én soldat skutt av ett enkelt geværskudd i hver situasjon, før panikkslagne sivile og amerikanere flykter i alle retninger.

«Allah akbar», gud er stor, sier opprørene da ett av ofrene, en soldat stående på en Humvee terrengbil, faller livløs om.

En maskert amerikansk soldat forteller til CNN at informanter i lokalbefolkningen har sett at snikskytterteamene bruker vanlige personbiler og skyter gjennom en utfellbar luke i siden på karosseriet.

Videoen er angivelig produsert av Den irakiske islamske hær, en militant sunnimuslimsk gruppe som fra før er kjent for å ha utført en rekke selvmordsbombinger og kidnappinger. CNN fikk tak i filmen gjennom kontakt med en opprørsleder, men det er usikkert når og nøyaktig hvor opptakene er gjort.

Får skryt av kolleger

Mens Bush og republikanerne er svært lite begeistret for oppmerksomheten rundt den stadig vanskeligere situasjonen for amerikanske soldater, får CNN støtte fra egne rekker.

- Det er ekstremt viktig at amerikanere har en svært klar oppfatning av hva våre militære styrker gjennomgår i Irak. Dette er en av de beste krigsreportasjene jeg noensinne har sett, sier Jefrey Dvorkin, direktør for organisasjonen Comimittee of Concerned Journalists, til San Diego Union Tribune.

image: Vil utvise CNN-reportere etter snikskyttervideo

Han merker seg at den svært krasse kritikken mot CNN, som ofte blir beskyldt for å ha et liberalt politisk ståsted, kommer to uker før kongressvalget.

- Journalister har rett til å vise det de vil vise, og myndighetene burde holde seg unna, mener også medieprofessor Kathleen Hall Jamieson ved universitetet i Pennsylvania.