Vil utvise FN-medarbeider

Israel hevder Hamas benytter FN-ambulanser til våpensmugling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derfor vil Sharon nå få fjernet lederen for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA. I morgen sender Israel et brev til FNs generalsekretær Kofi Annan der de ber om at den danske UNRWA-sjefen blir utvist. Brevet er formet som en protest mot at FN-kjøretøy blir brukt til å smugle våpen, ifølge Haaretz.

Videobilder

For få dager siden anklaget UNRWA israelske styrker på Gazastripen for å ha stormet palestinske skoler foran øynene på livredde palestinske barn. Deretter skal de ha tatt bygningene i bruk som stillinger.

UNRWA protesterte på mot dette misbruket av tydelig merkede FN-installasjoner, og ba de israelske styrkene om å respektere disse plassenes nøytralitet. Israels svar lot ikke vente på seg.

Videobilder

Det kom i form av utydelige svart/hvite bilder og videoopptak, tatt fra et førerløst israelsk fly over flyktningleiren Jabaliya nord på Gazastripen. Ifølge israelske talsmenn viser bildene hvordan medlemmer av den palestinske Hamas-bevegelsen laster Qassam-raketter inn i en tydelig merket FN-ambulanse.

Opptaket ble vist på israelsk fjernsyn fredag, etterfulgt av påstander om at Hamas i lengre tid hadde benyttet FN-kjøretøy for å smugle våpen og sprengstoff i de palestinske områdene.

Avviser kritikken

UNRWAs mangeårige leder Peter Hansen avviser de israelske anklagene, og hevder bildene slett ikke dokumenterer det israelerne hevder at de gjør. UNRWA-sjefen frykter at de israelske anklagene skal gjøre FNs ambulanser til israelske mål, og sette ambulansepersonellet liv i fare. Palestinske ambulanser har i en årrekke blitt beskutt av israelske styrker, og en rekke helsearbeidere er drept og såret.

UNRWA har opp gjennom årene vært uredde kritikere av israelernes okkupasjon og overgrep. De har med sin unike posisjon blant palestinerne hatt bedre forutsetninger enn de fleste til å vurdere konsekvensene.

SMUGLER:</B> Dette bildet mener israelerne er beviset på at FN-kjøretøy blir brukt til å smugle våpen.<p> Foto: AP
BOMBET:</B> To palestinere ble drept på Gazastripen i dag og en palestinsk kvinne studerer resultatet etter israels bombetokt.