Frp-forslag:

Vil utvise foreldre til kriminelle ungdommer

Fremskrittspartiet foreslår strenge reaksjoner for foreldre til barn som begår kriminalitet. I ytterste konsekvens vil Sylvi Listhaug utvise foreldre fra Norge for det barna gjør.

NYTT PROGRAM: Sylvi Listhaug leder Fremskrittspartiets programkomité som tirsdag la fram forslag til nytt program for neste stortingsperiode. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi ønsker å få på plass et system der foreldrene blir ansvarliggjort. Utvisning vil være det mest alvorlige virkemiddelet og det må utredes hvor grensene skal gå, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

Listhaug leder Fremskrittspartiets programkomité som tirsdag klokka 12.00 legger fram forslag til nytt program for neste stortingsperiode.

  • Følg pressekonferansen direkte i videovinduet øverst.

Programforslaget vil bli diskutert internt i partiet gjennom vinteren og vedtas på vårens landsmøte.

Dobbel straff

I tillegg til å åpne opp for å utvise foreldre, foreslås det mulighet til å gi bøter til foreldre når barna begår kriminalitet.

- Vi må ha foreldre følger opp barna sine og får dem integrert i samfunnet. Vi hører om foreldre som ikke vet hva ungene holder på med. Hvis foreldrene får en reaksjon, kan det føre til at ungdommer ikke begår kriminalitet fordi de ønsker å skåne foreldrene. Det kan bidra til å disiplinere, sier Listhaug.

I forslaget til nytt partiprogram er det en rekke tiltak for å bekjempe gjengkriminalitet og «svenske tilstander»:

  • Frp foreslår dobbel straff i utsatte områder og hvis gjerningsperson er medlem av en gjeng.
  • Begås kriminalitet i et utsatt område av en gjengkriminell, vil det være firedobbel straff.
  • «Punktmarkering» som politimetode av de mest hardbarkede kriminelle med sikte på rask fengsling.
  • Etablering av forsterkede lukkede barnevernsinstitusjoner.
  • Hurtigdomstol for gjengkriminelle.

- Ansvarliggjør foreldrene

- Utviklingen går i gal retning. Deler av Oslo har betydelige utfordringer og det sprer seg utover landet. Vi ser Drammen, Lørenskog, Kristiansand også har problemer med kriminelle ungdommer, sier Listhaug, som understreker at flertallet oppfører seg bra.

- Ingen foreldre kan ha kontroll på ungdommene sine hele tiden. Hvordan skal man avgjøre når foreldrene har sviktet?

- Vi ønsker å tilkjennegi prinsippet i denne omgang. Reaksjoner overfor foreldre vil være aktuelt opp til barnet er 18 år. Så er det utfordrende å være foreldre, men det er viktig at det gjøres en innsats for å følge opp, sier Listhaug, som mener det kan bidra til å få alvoret til å synke inn når foreldrene kan få straff.

- En del tilfeller er foreldrene intetanende om barnas oppvekst. Det er nødt til å skje en endring.

Vil beskytte ofrene

Listhaug etterlyser også større oppmerksomhet om ofrene for kriminalitet. Oppvekstmiljøene som blir ødelagt, utryggheten som spres når trusler om vold og ran preger hele områder.

Hun trekker spesielt fra Søndre Nordstrand og Groruddalen i Oslo.

- Vi har et ansvar for å beskytte folk. Derfor foreslår vi mulighet til å flytte kriminelle og få røsket dem ut av miljøene. Det å ha egne soner med dobbel straff gir også økt mulighet til å slå ned på kriminalitet som har slått rot, sier Listhaug.

- Allerede i dag straffes ungdom på østkanten oftere enn på vestkanten for blant annet narkotikakriminalitet - selv om bruken ikke er høyere på østkanten. Bidrar ikke dette til ytterligere skjevhet?

- Politiet er mer til stede på østkanten fordi det skjer mer kriminalitet der. Takk og lov for at de er det. Det er oftere skyting, machete-bruk og gjengoppgjør på østkanten, i den forbindelse finner politiet også narkotika. Det trengs enda mer innsats, sier Listhaug.

KrF: - Kjent Listhaug-metode

Espen Andreas Hasle ble denne uka innstilt som topp for Kristelig Folkeparti i Oslo.

- Det interessante i svarene Listhaug gir er at hun går opp som en løve, men faller ned som en skinnfell. Med en gang hun blir utfordret på hvordan dette skal løses i praksis, trekker hun seg litt og skjønner at dette ikke vil fungere, sier Hasle, som mener det er umulig å tenke seg at foreldrene skal kunne straffes slik Listhaug ønsker.

- SYLVI ASER SEG OPP: KrF's fylkesleder Espen Andreas Hasle i Oslo mener Listhaug ikke klarer å forklare hvordan hun eventuelt skal gjennomføre forslagene i praksis. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
- SYLVI ASER SEG OPP: KrF's fylkesleder Espen Andreas Hasle i Oslo mener Listhaug ikke klarer å forklare hvordan hun eventuelt skal gjennomføre forslagene i praksis. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Dette er en kjent Sylvi Listhaug-metode der hun aser seg opp over ting hun ikke kan gjøre noe med i praksis. Det å straffe foreldrene for barna er helt urimelig - også juridisk. Det er alltid vanskelig å vite om hun forstår at dette ikke går, eller om hun ikke skjønner det. Begge deler er like ille. Igjen ser vi en retorikk fra Frp's side som bare er egnet til å spre negativitet og stigmatisering, sier KrFs Oslo-topp.

- Er det noe i forslagene du synes er positivt?

- Det Frp skal ha for er å ta kriminalitet på alvor, det er også KrF enig i. Men de har feil medisin. For all del, vi skal ta på alvor utviklingen, men jeg heller jobbe hardt med hvordan vi kan løfte menneskene som bor i områdene hun omtaler ut av fattigdom og sosiale problemer. Det har KrF fremmet forslag om i både Stortinget og Bystyret, sier Hasle.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer