Vil utvise homofile

Namibias president Sam Nujoma truer med å arrestere og deportere homofile og lesbiske borgere. Homofile turister skal dessuten nektes innreise i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utviklingsminister Anne Kristin Sydnes fordømmer uttalelsene og kaller dem livstruende.

- Homofili er djevelens verk - og den hvite manns business. La kvinner gifte seg med kvinner - og menn med menn - i Europa. Men ikke la dem bringe sine ubehagelige vaner til Namibia, fortalte president Nujoma til landets studenter, melder BBC.

Markerer avstand

- Dette er ekstremt diskriminerende og fullstendig uakseptabelt. Uttalelsene er klart i strid med internasjonale menneskerettigheter. Det er sjokkerende når politiske ledere går ut med slike påstander, sier utviklingsminister Anne Kristin Sydnes til Dagbladet.

Norge har sluttet seg til en EU-uttalelse som fordømmer presidentens uttalelser. I tillegg lover Sydnes å ta temaet opp med landets myndigheter. Norge gir i år rundt 20 millioner kroner i bistand til Namibia.

- Samarbeid gir også mulighet for innflytelse. Det må vi benytte oss av nå, sier hun.

Tar opp kampen

Namibias homofile nekter å la seg kue av den homofobe presidenten. De møtes fremdeles på homobarer, og de har fått ulike menneskerettighetsgrupper til å ta opp saken. I tillegg demonstrerer både hvite og svarte mennesker åpenlyst mot Nujomas homotrusler, skriver BBC Focus on Africa.