Vil utvise Krekar i juni

Kommunalminister Erna Solberg (H) vil starte utvisningsprosessen av mulla Krekar 30. juni, når den amerikanske okkupantmakten etter planen skal overlate makten til irakerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi vil gjennomføre utvisningsvedtaket så snart vi kan, og det er klart at datoen 30. juni er vesentlig i den sammenhengen, sier Solbergs politiske rådgiver Roger Iversen til Dagsavisen.

Forutsetningen er at det nye irakiske selvstyret er på plass, og at det er av en slik karakter at det er mulig å utlevere mullaen til hjemlandet, skriver avisa.

Brutt vilkår

Solberg bestemte allerede i februar i fjor at Krekar skal utvises fra Norge, fordi han har brutt vilkårene for opphold i landet. På grunn av strafferettslige forhold som Krekar har vært siktet for, er utvisningsvedtaket ikke gjennomført.

Krekar er siktet for finansiering av terrorvirksomhet og medvirkning til drap i utlandet. Riksadvokaten skal før månedsskiftet ta stilling til om saken skal henlegges eller om det skal reises tiltale. Men etter at Krekar ble løslatt fra varetekt i straffesaken i februar, holdt Solberg fast på at utvisningsvedtaket fremdeles gjelder.

- Utvisningsvedtaket av mulla Krekar står ved lag, sa kommunalminister Erna Solberg (H) til NTB da.

Hun presiserte også at det er to forskjellige lovgrunnlag som ligger til grunn for henholdsvis straffesaken og utvisningssaken, og at utvisningsvedtaket ikke er basert på den type informasjoner som er tatt opp i forbindelse med straffesaken mot ham.

Kan ta tid

Kommunaldepartementet er forberedt på at utvisningsprosessen kan ta lang tid.

- Vi regner med at denne saken blir tatt langt i rettssystemet, sier Iversen.

Advokat Arvid Sjødin, som representerer Krekar sammen med advokat Brynjar Meling, bekrefter dette. Han sier også til avisa at det er oppsiktsvekkende at den politiske ledelsen i departementet ikke har fått med seg at Krekar vil være i livsfare dersom han blir sendt tilbake til Irak.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer