Vil utvise pågrepet demonstrant

Den 18 år gamle svenske demonstranten som ble pågrepet på Oslo S i går kveld, skal utvises fra Norge. Mannen har påklaget vedtaket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utvisningsvedtaket fra UDI er påklaget av den svenske statsborgerens advokat.

Den 18 år gamle mannen ble pågrepet da kom til Oslo med toget fra Göteborg klokken 22 lørdag kveld.

- Han er tidligere dømt for enkelte kriminelle forhold. Uten at jeg vil gå i detalj, så har det relevans med frykt for vold og eventuelle ødeleggelser under den planlagte demonstrasjonen mot Verdensbanken i Oslo mandag, sier vakthavende jurist ved Oslo politikammer, Sven Røer til NTB.

- Et faremoment

Reisefølget på fem svenske statsborgere ble kontrollert av politiet da toget fra Göteborg ankom Oslo Sentralstasjon lørdag kveld.

- Mennene oppga at de skulle delta i demonstrasjonen mandag. Undersøkelser i forkant eller på stedet brakte på det rene at vedkommende har en kriminell forhistorie i Sverige. Mannen vurderes som et faremoment, og derfor ble han pågrepet, sier Røer til NTB.

Vil utvise

Bare få timer etter pågripelsen vedtok UDI med hjemmel i paragraf 57 i Utlendingsloven at 18-åringen skal bortvises fra Norge.

- Vedtaket er påklaget av mannens advokat, og UDI vil nå vurdere om anken får betydning for iverksettelsen - det som i rettsterminologi tilsvarer oppsettende virkning, sier Røer.

Paragrafen som UDI mener hjemler utvisning, handler blant annet om hensynet til offentlig orden og sikkerhet.

- Et overgrep

Paraplyorganisasjonen Oslo 2002, som arrangerer demonstrasjonen mot Verdensbankens ABCDE-møte mandag, er kritisk til arrestasjonen:

- Det er meget betenkelig at noen blir arrestert ut fra mistanke om at vedkommende vil komme til å begå kriminelle handlinger. Det var dette vi fryktet at skulle skje da politiet varslet grensekontroll, sier leder i Ungdom mot EU og talsperson for Oslo 2002, Maria Walberg til NTB.

Hun betegner pågripelsen som et overgrep og en trussel mot ytringsfriheten.

- Det hører med til hverdagen at noen blir pågrepet under henvisning til skjellig grunn til mistanke. Det er ingen uvanlig problemstilling, sier vakthavende politijurist Sven Røer.

(NTB)