Helsedirektør Bjørn Guldvog:

Vil være dønn ærlig

Helsedirektør Bjørn Guldvog kjenner på sitt eget ansvar. Derfor vil han være dønn ærlig. Også om helga da de nye nasjonale tiltakene ble utformet.

NYE TILTAK: Helsedirektør Bjørn Guldvog spilte en sentral rolle da Norges nye nasjonale tiltak ble utformet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NYE TILTAK: Helsedirektør Bjørn Guldvog spilte en sentral rolle da Norges nye nasjonale tiltak ble utformet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helsedirektør Bjørn Guldvog hadde over lengre tid forstått at det kunne være nødvendig. Samtidig måtte helsetoppene finne riktig tidspunkt. Utbruddene økte i omfang. Forekomsten av skjult smitte økte. Tiden var inne.

- Det var et race. Vi forsøkte å avklare ulike forhold med Folkehelseinstituttet så langt som mulig, samtidig som at vi så at vi hadde ulike innganger på noen av spørsmålene. På bakgrunn av situasjonen, så tenkte vi at det var best å legge det fram, og heller ta de prosessene som kommer i etterkant.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Fredag 23. oktober klokka 15.30 mottok Folkehelseinstituttet et oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet om å anbefale nasjonale tiltak som var nødvendige for å redusere smitterisikoen. Allerede søndag 25. oktober klokka 10.00 skulle Helsedirektoratet levere sine vurderinger til departementet. Tidsfristen var så stram at den ble brutt med én time.

- Det er forferdelig slitsomt, men det er nødvendig. På en måte er det dette vi er trent for – og det er derfor samfunnet ønsker at vi skal ha disse jobbene – at vi skal ta den trøkken som måtte komme.

ARBEIDSTIMER: Guldvog har ikke oversikt over hvor mange arbeidstimer han hadde den nest siste helga i oktober. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ARBEIDSTIMER: Guldvog har ikke oversikt over hvor mange arbeidstimer han hadde den nest siste helga i oktober. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hyllet på Slottet

Guldvog møter Dagbladet på et oppholdsrom i Helsedirektoratets lokaler i Oslo. Han er høyreist. 190 centimeter. Og mild. Stadig smilende tross en hverdag tynget av alvor.

Tidligere på dagen hadde han vært på Slottet. Der ble han, de andre helsetoppene og hele det norske helsevesenet hyllet av kronprins Haakon og dronning Sonja for sin handlekraft og tøffe avgjørelser under pandemien.

CORONAVIRUSET: Direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog om situasjonen i Spania. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet. Video: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet. Foto: Vis mer

- Jeg tok faktisk med meg denne her, fordi jeg tenkte at det er ikke så ofte at jeg spiser lunsj på Slottet, sier Guldvog og fisker opp en lapp fra lomma på dressjakka.

- Det var potetterte med lakserilette, agurk og fennikelsalat. Og det var gulrotkake med mascarpone og ingefær. Så det var en litt uvanlig lunsj for meg.

Rundt bordet satt blant andre helseminister Bent Høie, direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet, direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet og departementsråd Bjørn-Inge Larsen.

Sistnevnte henger også på veggen bak Guldvog sammen med de andre forgjengerne hans. Ingen av dem måtte håndtere en krise som denne som helsedirektør.

HYLLET: Kronprins Haakon og dronning Sonja hyllet Guldvog og de andre helsetoppene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HYLLET: Kronprins Haakon og dronning Sonja hyllet Guldvog og de andre helsetoppene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Helga

Guldvog har ikke oversikt over hvor mye arbeidstid han la bak seg den helga da de nye nasjonale tiltakene ble utformet. Han vet bare at han ikke befant seg i Helsedirektoratets lokaler mer enn fem timer på lørdagen. Hjemme fortsatte arbeidet. Han sendte dokumenter og leste e-poster utover kvelden.

Søndag morgen startet første møte klokka 07.30. Deretter møttes kriseutvalget klokka 08.30. Så hadde Helsedirektoratet et avklarende møte med Folkehelseinstituttet klokka 09.30. Mellom disse møtene ble det også avholdt avklarende møter med Helse- og omsorgsdepartementet. Én time etter fristen leverte Helsedirektoratet sine vurderinger.

- Det kjentes godt å få levert vurderingene. Vi var trygge på at det ble levert gode innspill fra både FHI og Helsedirektoratet, med samlet sett gode vurderinger. Dette vel vitende om at vi kanskje hadde levert et mer omforent budskap dersom vi hadde fått mer tid. Så langt kom vi ikke.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Helsedirektoratet foreslo forsterkede tiltak i røde soner i Norge. Altså i bo- og arbeidsregioner hvor kommuner over tid har ligget på et smittenivå med over 20 smittede per 100 000 innbygger siste 14 dager. Folkehelseinstituttet mente at dette var lite hensiktsmessig, og regjeringen valgte å se bort fra det.

Helsedirektoratet foreslo også å innføre et tiltak om maksimalt fem gjester utover husstandsmedlemmer i kommuner med forhøyet smittenivå. FHI foreslo maksimalt ti personer i private sammenkomster. Regjeringen og statsminister Erna Solberg endte med å innføre Helsedirektoratets forslag på nasjonalt nivå.

Vil være dønn ærlig

Samarbeidet

Uenighetene knyttet til arbeidet med de nye tiltakene ble slått opp på forsida av Dagbladets papiravis. Bildet var delt i to med Guldvog på den ene siden og Stoltenberg på den andre.

- Det synes jeg at er litt kjedelig. Det er klart at det kan være krevende å få to store organisasjoner, som har litt ulike roller, til å gå i takt i alle situasjoner. Det er heller ikke en målsetting. Realiteten er at jeg og Camilla Stoltenberg har et veldig godt og tillitsfullt samarbeid. Vi er enige om at vi må være åpne om de situasjonen hvor det er vanskelig å komme til full enighet også.

- Hva skal til for at du blir frustrert?

- Jeg kan bli frustrert. Og stresset kan jeg bli. Og sur kan jeg bli. Men det er sjelden at det varer veldig lenge. Det er som å være på et hvilket som helst lag: Hvis man skal vinne, så må alle spillerne være gode. Mitt mål er å få alle til å være gode i dette samarbeidet.

LEVERING: Guldvog erkjenner at de kunne ha levert et mer omforent budskap dersom de hadde hatt mer tid. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LEVERING: Guldvog erkjenner at de kunne ha levert et mer omforent budskap dersom de hadde hatt mer tid. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Uenigheten

Den aktuelle søndagskvelden presenterte Guldvog og Stoltenberg løsningene som de hadde kommet fram til for regjeringen. Deriblant det Guldvog erkjenner at de og Folkehelseinstituttet hadde mest ulikt syn på, nemlig Helsedirektoratets tre forslag om råd tilknyttet karantene. Regjeringen sendte dem hjem for å diskutere dette ytterligere, som resulterte i regjeringens nye råd.

Opprinnelig foreslo Helsedirektoratet blant annet at husstandsmedlemmer til en person i karantene burde avstå fra sosiale aktiviteter og deltakelse på arrangementer på fritida i ti dager.

De foreslo også at husstandsmedlemmer til en person med coronasymptomer burde avstå fra det samme, i påvente av vedkommendes prøvesvar.

- Dette er områder som vi har fått tilbakemeldinger fra helsetjenesten om at er vanskelig å praktisere. Vi ønsket å vurdere om det fantes noen bedre råd knyttet til dette, sier Guldvog og fortsetter:

- Vi måtte drøfte dette med utgangspunkt i FHIs smittevernfaglige forståelse, og samtidig fremme situasjonen til allmennlegene, barnelegene og infeksjonsmedisinerne, som faktisk må ta stilling til dette.

BESLUTNINGENE: I mars traff Helsedirektoratet og helsedirektør Guldvog beslutningene på vegne av regjereingen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BESLUTNINGENE: I mars traff Helsedirektoratet og helsedirektør Guldvog beslutningene på vegne av regjereingen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Ansvaret

Denne gangen var det annerledes enn 12. mars. Nå har regjeringen ansvaret for å treffe beslutningene. I mars ble det regnet som en akutt krisesituasjon hvor Helsedirektoratet traff beslutningene på vegne av regjeringen og samfunnet.

- Hva føler du om ditt eget ansvar?

Guldvog tygger på svaret.

- Jeg kjenner på det ansvaret. Og det er utrolig viktig for meg at når jeg har det ansvaret, så må jeg også hele tiden være trygg på at jeg gjør meg fortjent til det.

Guldvog ser ned. Tygger litt mer på svaret. Ordene sitter lenger inne.

- Jeg tror at det viktigste for å gjøre seg fortjent til det, er å være dønn ærlig om de vurderingene som vi gjør, og forsøke å ha så liten agenda som overhodet mulig, som går utover det å håndtere denne situasjonen godt for befolkningen og landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer