KAN FORTSETTE: Raset var nær ved å ta med seg bebyggelse på Byneset. Det er fortsatt fare for etterskred. Foto: Tor Aage Hansen, Dagbladet
KAN FORTSETTE: Raset var nær ved å ta med seg bebyggelse på Byneset. Det er fortsatt fare for etterskred. Foto: Tor Aage Hansen, DagbladetVis mer

Vil være evakuert i minst en uke

Beboerne i Esp må smøre seg med tålmodighet etter leirskredet på Byneset i Trondheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fortsatt er 40 mennesker fordelt på 12 boliger evakuerte i Esp på Byneset i Trondheim etter leirskredet som gikk på morgenen første nyttårsdag.

Det vil ta minst en uke før de evakuerte beboerne kan flytte tilbake, opplyser Kari Øvrelid, regionsjef for region midt i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

- Natt til i dag fikk det flere småskred rundt rasgropen. Det er fare for at det kan et nytt, stort skred, men vi holder vakt i området og håper at dette ikke vil skje, sier Øvrelid.

I går opplyste NVE at en bekk trolig er årsaken til hele skredet.

I dag er NVE, Trondheim kommune, Sivilforsvaret og politiet på plass for å befare skredkanten. Dette foregår både ved at eksperter tar seg inn i området til fots, samt at de flyr over området i helikopter. I morgen vil det bli satt i gang boring ved raskanten for å avgjøre hva grunnen består av, og for å vurdere sannsynligheten for nye skred.

- Borearbeidet vil ta tid ettersom vi kun har en borerigg til disposisjon. Vi håper å kunne flytte beboerne tilbake én etter én, men det er en møysommelig prosess og vil ta minst én uke, sier Øvrelid.

Ingrid Withbro er blant de 40 evakuerte som fikk livet snudd på hode den første dagen av 2012.

- Jeg er glad for at ingen liv gikk tapt og at boligen vår fortsatt står. Nå har vi tatt inn på hotell og hundene våre er levert på kennel. Med oss går det etter forholdene bra, sier Withbro.

Innsatsleder Geir Hilmarsen i Sør-Trøndelag politidistrikt opplyser at de evakuerte beboerne nå blir fulgt tilbake til sine boliger av Sivilforsvaret. Formålet er å hente de nødvendigste eiendelene, samt å mate dyr i den grad det er nødvendig.

- Det er noen katter, hunder og en kyllingfarm i rasområdet, men alle dyr har det bra og har nok mat så vidt meg bekjent, sier Hilmarsen.

Anton Lothe (77) var blant de som så raset da det gikk.

- Jeg sto opp i sjutida i dag tidlig, og da jeg kikket ut vinduet så jeg trærne flyte nedover og dalen gradvis bli fylt opp av leire, sa Lothe til Dagbladet i går.

Han anslår at huset hans ligger 200 meter fra området i Esp i Trondheim