Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Vil være for seint

FHI sletter alle data samlet inn gjennom Smittestopp-appen etter varsel fra Datatilsynet. Nå frykter de at avgjørelsen vil gjøre oss dårligere rustet til å møte eventuelle nye utbrudd.

STANSER INNSAMLING: FHI stanser all innsamling av data gjennom Smittestopp-appen, og sletter alle data etter varsel fra Datatilsynet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STANSER INNSAMLING: FHI stanser all innsamling av data gjennom Smittestopp-appen, og sletter alle data etter varsel fra Datatilsynet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Mandag ble det klart at FHI sletter alle data fra appen Smittestopp, og inntil videre stanser all datainnsamling. Årsaken er et varsel om midlertidig forbud mot å behandle personopplysninger fra Datatilsynet.

Datatilsynet påpeker at varselet innebærer et forbud om innsamling av personopplysninger, og at det er FHIs avgjørelse å slette alle innkomne data.

Folkehelseinstituttet har frist til 23. juni for å svare Datatilsynet.

- Nå håper jeg de bruker tiden fram til den 23. juni godt, både til å dokumentere nytten av appen og gjøre andre nødvendige endringer slik at de kan gjenoppta bruken, sier direktør Bjørn Erik Thon i en pressemelding på Datatilsynets nettsider.

Bakgrunnen for varselet er en vurdering av at appen ikke lenger kan anses som et forholdsmessig inngrep i brukernes grunnleggende personvernrettigheter.

- Smittestopp er et svært personverninngripende tiltak, også i en unntakssituasjon der samfunnet forsøker å bekjempe en pandemi. Vi mener at nytteverdien ikke er til stede slik situasjonen er i dag, og slik den tekniske løsningen er designet og fungerer nå.

Områdedirektør Gun Peggy Strømstad Knudsen i FHI er uenig i Datatilsynets vurdering.

SVARER: Områdedirektør Gun Peggy Strømstad Knudsen i FHI. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
SVARER: Områdedirektør Gun Peggy Strømstad Knudsen i FHI. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

- Vi kan ikke ha en løsning som tas opp og ned ut ifra spredningen. Da vil vi alltid være for seint ute. Vi er nødt til å ha løsningen gående for å kunne spore tilbake i tid i det øyeblikket det eventuelt blir et utbrudd. Derfor er vi prinsipielt uenig om at lav smitteutbredelse er lik lav nytteverdi.

Ifølge Datatilsynet utgjør dagens oppslutning bare om lag 14 prosent av befolkningen over 16 år.

- Vårt varsel betyr ikke at det ikke kan brukes teknologi og apper for å bekjempe pandemien. Lovligheten av Smittestopp avhenger imidlertid av samfunnsnytten av tiltaket, sier Thon.

Ekspert bekymret

Personvern-ekspert Simen Sommerfeldt mener Datatilsynet har tatt riktig avgjørelse. Han tilhører et miljø med bekymrede eksperter innen juss, personvern og IT som tidligere har samlet inn over 300 underskrifter til et ekspertopprop med forslag til hvordan appen kan bli bedre på personvern.

TREDOBLING: 81 nye coronatilfeller er registrert i Oslo siste uke. Det er en tredobling fra uka før. Vis mer

Sommerfeldt understreker at han anerkjenner arbeidet til FHI, og at han er positiv til bruken av teknologiske løsninger i møte med pandemien. Han er imidlertid enig i Datatilsynets vurdering om at tiltaket ikke lenger står i forhold til omfanget av pandemien.

- For meg er dette en bekreftelse. Det er viktig å understreke at vi er anerkjenner innsatsen som er gjort - men det er lov å endre kurs, sier han til Dagbladet.

Han mener Datatilsynet i utgangspunktet tillot bruken av appen fordi pandemien utgjorde en krisesituasjon.

- Men nå er det tydelig at dette vil vare lenge. Da er spørsmålet: hva skal vi finne oss i?

Han stiller seg bak Datatilsynets vurdering om at smittesporingsappen ikke er et forholdsmessig inngrep i personvernet sett ut fra dagens situasjon.

- Kan brukes til utpressing

Bekymringen er at informasjonen appen samler inn kan brukes til å utlede opplysninger om enkeltpersoner:

- Av denne grafen kan man avlese mye: om personer er jobbsøkende, om man er på en kreftklinikk eller har rusproblemer, seksuell legning, og så videre.

Da hjelper det ikke at dataene slettes raskt, mener han.

- Hvis en angriper får dataene tidlig nok, kan det for eksempel brukes til utpressing.

Frykten for angrep er et av hovedinnvendingene mot appen.

En annen er risikoen for at politikere lar seg friste til å utvide formålet med datainnsamlingen.

- Data man ikke har, kan man ikke misbruke. Vi har sett liknende formålsutglidninger tidligere, blant annet i tilknytning til DNA-registeret og farskapstester.

FORNØYD: Fremskrittspartiet er enige med regjeringspartiene om en avtale om revidert nasjonalbudsjett og coronatiltakene i den såkalte fase 3-pakka som ble lagt fram 29. mai. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Sommerfeldts forslag er å rett og slett dele appen i to.

- En kjerneutfordring har ligget i at appen har to formål: kontaktsporing og forskning. En løsning kan være å utvikle to versjoner av appen: En mindre personverninngripende app som kan fortelle deg om du har vært i kontakt med en smittet - uten at informasjonen lagres sentralt - og en variant som i større grad sporer bevegelsene dine, for dem som er komfortable med det.

Han er optimistisk om framtidige varianter av appen.

- Jeg håper man rekker å utvikle en slik variant før høsten.

- Uenig med Datatilsynet

Områdedirektør Gun Peggy Strømstad Knudsen i FHI har frontet arbeidet med Smittestopp-appen. Hun forteller at FHI nå foretar omfattende teknisk testing, og jobber med å utrede bruken av Bluetooth og GPS i appen, samt alternative løsninger med teknologi fra Google og Apple.

- Vi ønsker digitale løsninger som hjelper oss å håndtere situasjonen for befolkningen. Både som beredskapsverktøy for sporing og varsling, og for å få tidlige signaler om eventuelt potensial for økt smitte. Vi ønsker å være i forkant, så vi kan være proaktive heller enn reaktive, sier hun til Dagbladet.

Knudsen sier FHI er uenig i Datatilsynets vurdering.

- Vi mener at det er nytteverdi i løsningen allerede i dag, og at det er viktig at vi har en løsning klar før neste utbrudd. Hvis vi forstår Datatilsynet riktig, legger de til grunn at fordi det er lav smitteutbredelse, er det ikke nytteverdi i å spore.

- God sikkerhet

FHIs vurdering er at inngrepet i personvernet er akseptabelt målt opp mot nytteverdien av opplysningene appen kan samle inn, forklarer hun.

- Vi vektlegger nok nytteverdien langt høyere enn det Datatilsynet ser ut til å gjøre. Vi mener også at vi har ivaretatt personvernet. Appen er frivillig, og det er enkelt å slette dataene. Vi har dessuten vedtatt å redusere lagringstida fra 30 dager til cirka 10.

Hun mener opplysningene er godt beskyttet mot ulovlige angrep.

- Det er ikke slik at disse dataene er lett tilgjengelig. Mitt svar bekymringen om hacking, er at sikkerhet har stått veldig høyt hele tiden, spesielt rundt lagring av data. Vi er så sikre man kan være - fokuset har hele tiden vært å forhindre nettopp slike ting.

Hun understreker også at bruken av dataene er begrenset til håndteringen av covid-19 i forskriften.

- Vi ønsker å løse krisen vi står i, og forholder oss til det lovverket som er gitt. En formålsutglidning er ikke ønskelig for noen. Det vil alltid være en bekymring der ute for den type ting, men vi jobber bare for å løse corona-krisa.

Knudsen sier FHI ikke utelukker en todelt løsning av typen Sommerfeldt skisserer.

- Man kan allerede velge om man vil bruke GPS eller Bluetooth. Videre vil vi vurdere om vi skal dele appen opp ytterligere. Men først må vi utrede konsekvensene av de ulike løsningene. Foreløpig ser vi både fordeler og utfordringer knyttet til en slik løsning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!