Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vil være katastrofalt

Trump vil at landet skal være «åpent» til påske. «Katastrofalt», sier rivalen Joe Biden. Han er ikke alene.

TORSDAG 26. MARS: Siste nytt om coronakrisen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Coronakrisa preger det meste, også kampen om hvem som skal bli USAs neste president. I en direktesendt tale langet tidligere visepresident og demokratisk presidentkandidat Joe Biden ut mot president Donald Trumps håndtering av coronakrisa.

Under sin daglige pressekonferanse seint tirsdag norsk tid, sa Trump at han så fram til å lette på restriksjonene som har ført til en dramatisk nedstengning av store deler av den amerikanske økonomien.

- Vi begynner å se lyset i enden av tunnelen, sa Trump.

Presidenten antydet at han vil lette på de innførte restriksjonene om redusert sosial kontakt når den opprinnelige perioden på 15 dager løper ut.

TALEN: Joe Biden avbildet under talen sin onsdag kveld. Foto: Biden for president via AP
TALEN: Joe Biden avbildet under talen sin onsdag kveld. Foto: Biden for president via AP Vis mer

- Begynner å se virkningen

I sin tale onsdag kveld angklaget Joe Biden presidenten for å ha «bagatellisert alvoret i krisa i flere uker.»

- Og han fortsetter å forsinke mobiliseringen av nasjonale ressurser for levering av utstyr til våre leger, sykepleiere og arbeidere i frontlinja. Som et resultat vil dette viruset ramme oss alle hardere enn det ellers kan ha rammet oss, og det vil ta oss lengre tid å komme oss, sa Biden.

Biden var heller ikke nådig når det kommer til Trumps spådom om at USA vil være ferdig med tiltakene sine mot spredningen av coronaviruset innen påske.

- Vi vil alle komme tilbake til normalen så fort som mulig. Vi har mye å gjøre for at det skal være mulig. Vi må gjøre det på en smart måte, sa Biden og fortsatte:

- Det vil være katastrofalt å gjøre for våre folk og økonomien, om vi sender folk tilbake på jobb nå som vi begynner å se virkningen av sosial distansering.

Onsdag oppfordret også tidligere president Barack Obama amerikanere om å fortsette med sosial distansering. I en twittermelding delte han en artikkel om overveldede helsearbeidere i New Yorks sykehus og skrev:

«Dette er byrdene våre medisinske helter allerede står overfor i New York. Dette kommer bare til å bli vanskeligere over hele landet. En annen grunn for å opprettholde sosial distansering, i det minste til vi har omfattende testing på plass. Ikke for vår skyld, for deres. »

Obama har delt oppmuntrende meldinger i løpet av utbruddet, selv om han ikke direkte har kritisert Trump og administrasjonens respons, skriver CNN.

2016: President Barack Obama og hans visepresident Joe Biden i Det hvite hus i 2016. Foto: REX / NTB Scanpix
2016: President Barack Obama og hans visepresident Joe Biden i Det hvite hus i 2016. Foto: REX / NTB Scanpix Vis mer

Kan bli neste episenter

I skrivende stund er USA nummer tre på lista over flest smittetilfeller, med over 62 000 smittede. Bare Italia og Kina har flere tilfeller, og rett under USA står Spania, som også er hardt rammet.

New York har alene over 30 000 tilfeller og i går advarte Verdens helseorganisasjon (WHO) USA om at de kan bli neste episenter for coronavirusets herjinger.

I likhet med Biden, sa New Yorks guvernør Andrew M. Cumo onsdag at det var indikasjoner på at sosial distansering så ut til å hjelpe, men at mer måtte gjøres, ifølge New York Times. Ifølge CBS News uttalte han også at «vi er fortsatt på vei opp fjellet».

Ni amerikanske delstater har bedt alle om å holde seg hjemme og minst fire andre har lagt ned forbud for alle mot å gå på jobb med mindre det dreier seg virksomhet av kritisk nødvendighet for samfunnet.

Kan være ødeleggende

Å oppheve restriksjonene vil være i strid med rådene fra flere helsetopper i USA. Ifølge The Guardian sier folkehelseeksperter at amerikanere må overholde restriksjonene om sosial distansering i minst flere uker til for å stoppe spredningen.

- Det er ikke to måter å gjøre dette på. Nedstengningen av økonomien er skadelig. Det er en balansering av risiko. Jeg tror vi vil være i dårligere form i folkehelsesektoren og finanssektoren hvis vi uten tvil sender folk tilbake til jobb som vanlig.

Det sier professor Michael Greenberger, direktør ved Center for Health and Homeland Security ved University of Maryland, til The Guardian. Han mener resultatet vil bli «en åpen dør til kaos».

Greenberger sier at han kan forstå ønsket om å støtte økonomien, men at slik kortsiktig tenking kan være ødeleggende.

STØTTESPILLER: Senator Lindsey Graham og president Donald Trump avbildet i februar i år. Foto: Saul Loeb / AFP
STØTTESPILLER: Senator Lindsey Graham og president Donald Trump avbildet i februar i år. Foto: Saul Loeb / AFP Vis mer

Til og med Trumps støttespiller senator Lindsey Graham har tatt avstand i en twittermelding:

- Når det kommer til hvordan vi skal kjempe mot coronapandemien, gjør jeg mine beslutninger basert på profesjonelle innen helse, skrev han på Twitter mandag, og lenket til en Washington Post-artikkel med tittelen «Trump flørter med en mindre aggressiv coronarespons.»

- Prøv å drive en økonomi med overfylte sykehus, leger og sykepleiere som tvinges til å stoppe behandling fordi de ikke kan hjelpe alle, og hvert hjerteskjærende øyeblikk av medisinsk kaos vil bli vist i stuene våre, på TV, på sosiale medier og rundt om i verden. Det er ingen fungerende økonomi med mindre vi kontrollerer viruset, skrev han.

CORONAVIRUSET: Trump har vært i nærkontakt med flere som i ettertid har testet positivt for viruset, deriblant Fabio Wajngarten, kommunikasjonssjefen til Brasils president, Jair Bolsonaro. Video: CNN Vis mer

To problemer

I et innlegg publisert hos NBC News skriver Steve Vladeck, professor ved Universitetet i Texas' jussavdeling, at det er to problemer ved denne ideen.

- Først: Presidenten har ikke autoritet til å gjøre det. For det andre, selv om han kunne, ville det vært et kortsiktig trekk.

Vladeck poengterer fraværet av aggressiv handling fra de føderale myndighetene, og viser til at de lokale og statlige myndighetene har satt inn egne tiltak under de varierende lovene i de 50 statene.

- Enkelt sagt er det ingen eksisterende juridiske myndigheter som vil tillate Trump å beordre statlige eller lokale myndigheter om å gjenåpne skoler og private virksomheter.

Å gå tilbake til «business as usual» uten tilgang til utbredt testing betyr at utallige individer som allerede har viruset vil komme i kontakt med individer som ikke ennå er smittet - det sosial distansering skal forhindre, skriver han.

- Hvis målet er å starte opp økonomien, se for deg hvor vi vil være om seks uker hvis en betydelig andel av arbeidsstyrken smittes av COVID-19. Mange vil være for syke til å jobbe, og mange som ikke er det, vil være for redde til å jobbe. I beste fall ville vi endt opp på samme stedet vi er nå økonomisk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!