Vil være lokal sheriff

Oslos byrådsleder Erling Lae ønsker at Høyre skal jobbe for en splittelse av politiet.

SHERIFF: Oslos byrådsleder Erling Lae ønsker å bli lokal sheriff.
Foto Morten Holm / SCANPIX .
SHERIFF: Oslos byrådsleder Erling Lae ønsker å bli lokal sheriff. Foto Morten Holm / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Oslo Høyre foreslår at landsmøtet til Høyre skal gå inn for at det skal opprettes et kommunalt ordenspoliti i Norge, som skal få politimyndighet og jobbe for at storbyenes innbyggere skal få det politi de «krever og fortjener».

Høyres formann Erna Solberg har dissentert mot forslaget i Høyres programkomitee.

- I dag er det tegn til privatisering av politioppgavene, ikke minst gjennom utstrakt bruk av vekterselskaper. I Oslo har vi blitt presset til å leie inn vektere for å skremme bort narkolangere fra lokalmiljøet, sier byrådsleder i Oslo, Erling Lae (H), til Dagbladet.

- Dette har vært en suksess, men er et risikoprosjekt. Privatisering kan føre til at mennesker uten kontroll og rettigheter tar seg til rette. Dette forhindrer vi ved å innføre et bypoliti, fortsetter Lae.

Mye kritikk
Lae sier at politikerne i Oslo får mye kritikk for at ordinære politigaver ikke løses i hovedstaden. Den nye kommunale politietaten bør utstyres med ordinære uniformer, underlegges de ordinære politivedtektene og jobbe for å få kontroll over en utvikling vi ikke ønsker oss. Denne politienheten må også kunne jobbe hardere for at innbyggerne skal følge de kommunale politivedtektene, sier Lae.

Han skal også holde et innlegg om sitt forslag om å splitte politiet på Høyres landsmøte, som starter i Oslo i dag. Erling Lae presiserer overfor Dagbladet at dette forslaget ikke er ment som en demonstrasjon mot at Oslo, og andre store byer, ikke har den politimakt som forventes.

- Jeg føler at dagens problemer er et svik mot fellesskapspolitikken. Riktignok er dette et storbyfenomen, men da får vi heller lage en prøveordning og se hvordan et lokalpoliti fungerer. En slik todeling av politiet er jo gjennomført med suksess i mange land, og hvorfor skal ikke Norge forsøke å løse sine problemer på denne måten. Jeg melder meg i alle fall til å være prøveklut for en slik ordning, sier Erling Lae.

Forsøpling
Michael Tetzschner, som er leder i Oslo Høyre, står også bak forslaget. Tetzschner legger også til at det foreslåtte lokalpolitiet også skal forhindre forsøpling, tagging og mindre ordensforstyrrelser.

Han mener også at dagens trafikketat kan organiseres inn i den nye kommunale politienheten.

De lokale Høyre-partiene fra Stavanger og Haugesund støtter også forslaget om at partiet skal jobbe for et lokalt politi.

STØTTER FORSLAGET: Oslo Høyres leder Michael Tetzschner støtter forslaget om lokale sheriffer.
STØTTER FORSLAGET: Oslo Høyres leder Michael Tetzschner støtter forslaget om lokale sheriffer. Vis mer