Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vil være mulig å avsløre om blodprøven er tuklet med

Joshua Frenchs advokat krever ny granskning av de kongolesiske blodprøvene.

I RETTEN I 2009: Joshua French og Tjostolv Moland. Foto: Øistein Norum Monsen
I RETTEN I 2009: Joshua French og Tjostolv Moland. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er fullstendig motstridende analyseresultater av blodprøvene som ble tatt av avdøde Tjostolv Moland i Kongo.

Kongoleserne rapporterer at det er funnet store mengder benzodiazepiner, et beroligende og søvndyssende legemiddel. De mener han hadde så store mengder i blodet at han sov da han døde og har tiltalt Joshua French for å ha drept Moland. Prøvene ble analysert ved universitetet i Kinshasa, sa etterforskningsleder Tim Mukuntu til Dagbladet i går.

Kripos har ikke funnet noen spor etter dette eller andre typer beroligende legemidler. Divisjon for rettsmedisin og rusmiddelforskning ved Folkehelseinstituttet har bistått i analysen.

Mulig å finne tilsatte stoffer Hvordan kan dette ha skjedd, er et mysterium for de involverte norske partene. Ulikheten i resultatene ble i går omtalt som «sjeldne».

Hvis det hypotetisk sett er tilsatt stoffer i blodprøven etter at den er tatt, vil dette kunne avsløres ved nye analyser av prøven. Det bekrefter flere norske eksperter overfor Dagbladet. Årsaken er at virkestoffet ikke vil være i ren form etter at det er inntatt av noen og at det dannes nedbrytningsstoffer.

- De fleste stoffer brytes ned på ulike måter i kroppen, og ofte vil man kunne påvise både morsubstans og nedbrytningsstoffer ved analyse, sier seksjonsoverlege Ketil Arne Espnes ved Avdeling for klinisk farmakologi ved St. Olavs hospital.
 
- Om det er mulig å finne tegn til at et stoff er tilsatt i etterkant, avhenger av hvilket stoff som er påvist i utgangspunktet, sier Espnes.

- Vite hva en driver med Nedbrytningsstoffene kalles metabolitter. Disse kan det også være mulig å få kjøpt, og eventuelt tilsette en prøve, hvis noen skulle ønske det. Men også da vil det kunne være muligheter for å finne holdepunkter for at en prøve er tuklet med.
 
- En skal virkelig vite hva en driver med, hvis en skal tilsette både et morstoff og metabolitter, og finne en riktig balanse mellom disse, og en passende mengde til prøven en har, sier Espnes.

- Undersøk alle teorier Joshua Frenchs advokat Hans Marius Graasvold sier han regner med at Kripos gjør det de anser som nødvendig for å imøtegå funnene i kongolesernes rapport. 

- Jeg regner med at de undersøker alle teorier, sier Graasvold til Dagbladet.

- Det vil være viktig ved en eventuell senere rettssak, uansett om den blir i Kongo eller Norge, sier advokaten.

Som Dagbladet kunne fortelle i går ønsker Riksadvokaten å overta etterforskningen av saken mot French. De vil da at han skal overføres til Norge.