Etter påstander fra ukrainsk side:

- Vil være noe helt nytt

Ekspertene Arne Bård Dalhaug og Tom Røseth stiller seg sterkt tvilende til at Ukraina kan være i besittelse av missiler med en rekkevidde på 200 til 300 kilometer. Men dersom det er tilfelle, vil det være noe helt nytt, vurderer Røseth.

EKSPLOSJONER: Dagbladets kommentator Morten Strand gjester Dagbladet TVs studio Vis mer
Publisert

Tirsdag ettermiddag ble det observert minst tolv kraftige eksplosjoner ved den russiske flybasen Novofedorivka på Krim-halvøya. Lokale myndigheter har opplyst at en person er omkommet.

Seint tirsdag kveld uttalte en av rådgiverne til Ukraina-president Volodymyr Zelenskyj at Ukraina ikke tar på seg ansvaret for eksplosjonene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det har imidlertid blitt hevdet fra ukrainsk side at det dreier seg om et missilangrep, mens det fra russisk side hevdes at det er ammunisjonslagre som har eksplodert.

Generalløytnant Arne Bård Dalhaug og leder for Ukraina-programmet Tom Røseth ved Forsvarets høgskole stiller seg svært tvilende til at det kan dreie seg om et missilangrep fra Ukraina. Dette fordi det ikke er kjent at Ukraina har fått levert missiler med tilstrekkelig rekkevidde til å nå flybasen fra egen frontlinje.

MÅ VENTE: Russlands president ser ikke fornøyd ut før møtet med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Vis mer

Ukrainske påstander

Det var en tidligere rådgiver for det ukrainske innenriksdepartementet, Victor Andrusiv, som hevdet at tirsdagens eksplosjoner er et bevis på at Ukraina besitter og allerede har tatt i bruk missiler som har en rekkevidde på 200 til 300 kilometer. I tillegg hevdet en tjenestemann i det ukrainske forsvaret overfor New York Times at det dreier seg om et ukrainsk angrep.

Videre hevdet Andrusiv at dette bare er «begynnelsen», mens en høytstående tjenestemann i det ukrainske forsvarsdepartementet hevdet at det bare er «oppvarming».

- Dersom det er slik at Ukraina nå besitter missiler med en rekkevidde på opptil 300 kilometer, hvor stor utvikling vil det være for krigen?

- Det vil helt klart bety at russiske styrker vil være mer utsatt og på dypere vann enn før. Dersom Ukraina har missiler som kan nå mål på opptil 300 kilometer fra frontlinjen, vil det være en kraftig forbedring av Ukrainas forsvarsevne, sier Dalhaug til Dagbladet.

MISSIL: Vladimir Putin talte på den årlige feiringen av marinen i St. Petersburg, og presenterte planen for det nye «supervåpenet» Tsirkon-missilet. Video: AP / Reuters Vis mer

- Noe helt nytt

Dagbladet spurte Røseth om det i det hele tatt finnes noen mulighet for at eksplosjonene kan skyldes et ukrainsk missilangrep.

- Jeg anser det som vanskelig, det vil i så fall være noe helt nytt. Ukraina besitter missiler med en rekkevidde på over 100 kilometer. Men jeg er ikke kjent med at de besitter bakke-til-bakke-missiler eller raketter med en rekkevidde på 200 til 300 kilometer.

- Dersom det er slik at Ukraina nå besitter missiler med en rekkevidde på opptil 300 kilometer, hvor stor utvikling vil det være for krigen?

- Det vil i så fall bety at ukrainerne kan nå mål langt inne på russisk territorium, sier Røseth.

KHARKIV: Ukrainske styrker skal ha bombet og jevnet et russisk ammunisjonslager med jorden i Kharkiv-regionen den 26. juli. Video: Kameraone / Dagbladet TV Vis mer

Mulige årsaker

Generalløytnant Dalhaug vurderer at det finnes bare to mulige årsaker til eksplosjonene på Krim-halvøya.

- Min første tanke er at her finnes det to mulige årsaker: Enten har Ukraina angrepet med missiler eller så har det skjedd en ulykke eller oppstått en ukontrollert situasjon.

Dalhaug fortsetter:

- Dersom dette dreier seg om et missilangrep fra Ukraina, tilsier det at ukrainerne besitter missiler med en rekkevidde på opptil 300 kilometer. Dette på bakgrunn av avstanden fra frontlinjen til der eksplosjonene fant sted.

- Vi vet at Ukraina har bedt om artilleri med slike langtrekkende missiler, men det har ikke blitt bekreftet at de har mottatt det. Det er imidlertid tenkelig at Ukraina likevel kan ha mottatt det uten å ha kunngjort det.

- Hva tenker du om at det kommer motstridende meldinger fra russisk og ukrainsk side?

- Det forteller meg ikke særlig mye. Man har også vært i villrede før, for eksempel om hva som har vært årsakene til eksplosjoner i Russland og langt inne på russisk territorium i Donbas.

TALTE: - Putin mener i sitt forvirrede hode at han kan bestemme hva Ukraina skal gjøre, tordnet Nato-sjef Jens Stoltenberg under en tale til AUFs sommerleir på Utøya. Vis mer

Våpenleveranser

Røseth vurderer at det er USA som er mest tilbøyelig til å levere langtrekkende missiler til Ukraina.

- Enten slik at det ikke dreier seg om et missilangrep, eller så er det slik at Ukraina har fått levert missiler med lenger rekkevidde enn tidligere fra internasjonale samarbeidspartnere, sier han og fortsetter:

- Det er USA som er mest tilbøyelige til å gjøre noe sånt, men de har sagt at de ikke vil levere artilleri med missiler med lengre rekkevidde enn HIMARS, som vanligvis har en rekkevidde på omkring 85 kilometer. Derfor stiller jeg meg tvilende til at Ukraina kan ha fått dette på nåværende tidspunkt.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer