Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vil være utfordrende i lang tid

Erna om den norske økonomien.

TIL KAMP MOT ARBEIDSLEDIGHET:  - Å bekjempe ledigheten er den viktigste oppgaven for regjeringen i årene som kommer, sier Statsminister Erna Solberg. 
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TIL KAMP MOT ARBEIDSLEDIGHET: - Å bekjempe ledigheten er den viktigste oppgaven for regjeringen i årene som kommer, sier Statsminister Erna Solberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  - Å bekjempe ledigheten er og blir den viktigste oppgaven for regjeringen i årene som kommer.

Det slo statsminister Erna Solberg fast i sin tale til høyres sentralstyre i dag, en tale der den økende arbeidsledigheten og usikkerheten i den norske økonomien dominerte.

- Arbeidsledigheten har økt, og særlig i deler av landet. I Rogaland er situasjonen alvorlig, sier Erna Solberg.

Og arbeidsledigheten som nå rammer Vest- og Sørlandet hardt, kan fort spre seg.

- Den vil ikke nødvendigvis ta med seg resten av landet, men vi kan ikke garantere at ikke resten av landet også blir rammet, sier Solberg til Dagbladet.

- Langvarig utfordring Foreløpig nyter industrien godt av den svake krona, men utviklingen i resten av verden er også viktig understreker hun.

- Vi er i tillegg til oljen i stor grad avhengig av den økonomiske utviklingen Sverige og Tyskland som er de viktigste landene for norsk industri. Om etterspørselen blir mindre, hjelper det ikke at konkurranseevnen er bedre, påpeker Solberg.

- Det er bra tegn på disse områdene, men det vil være utfordrende i lang tid med en så lav oljepris som vi har nå, understreker Solberg, som minner om hvordan situasjonen var for bare fire år siden:

- Da sa vi at Innlandet og Nord-Norge befant seg i «oljeskyggen», mens man i Rogaland diskuterte om kommunene måtte kjøpe boliger til lærere og sykepleiere.

- Den økonomiske situasjonen for de ulike landsdelene er snudd på hodet, sier hun i dag.

Rammet på tre måter
Erna Solberg peker på tre utfordringer som har rammet Norge, og Vestlandet spesielt, samtidig.

* Næringen har hatt en aktivitetsvekst og kostnadsutvikling som ikke var bærekraftig
* Oljeprisen er i løpet av kort tid redusert til nesten en fjerdedel
* Vi har påpekt lenge et behov for en langsiktig omstilling i norsk økonomi. Oljeaktiviteten vil ikke lenger være motoren for vår vekst

- Vi har alltid visst at vi har levd på en ressurs som ikke er fornybar. Men den aktivitetstoppen vi visste ville komme, ble flere ganger skjøvet på. Derfor glemte vi det kanskje litt, at aktivitetstoppen en gang måtte komme, mener Solberg.

Ikke som finanskrisen
Dagens situasjon blir ofte sammenliknet med finanskrisen, men dette er imidlertid helt feil ifølge Solberg.

- Under finanskrisen var utfordringen å ta vare på en grunnleggende god og lønnsom næringsstruktur i påvente av at problemene i banksektoren ble løst. I dag må næringsstrukturen endres. Det krever helt andre virkemidler.

- Vi må lykkes med omstillingen for å sikre folk en jobb å gå til, for å kunne integrere flere nyankomne i arbeidsmarkedet og for å sikre grunnlaget for velferdsordningene våre, sier hun.
 
Og de mørke skyene til tross, Norge er bedre rustet enn de fleste til å møte problemene på arbeidsmarket, framholder statsministeren.

- Med petroleumsfondet har vi en støtdemper som kan holde oppe aktiviteten selv om skatteinntektene faller og sosiale utgifter øker, sier Solberg.

Dette vil regjeringen gjøre blant annet med tiltakspakken på fire milliarder som nå rulles ut.

Med en styringsrente på 0,75 prosent har sentralbanken også mer å gå på en andre land som allerede har en negativ rente. Den svake krona har bedret konkurranseevnen for norske bedrifter, og ekspoerten har økt.