Vil vaksinere - ikke destruere

En tysk delstat har bedt EU om tillatelse til å vaksinere en million dyr mot munn- og klovsyken. Kjøttet fra dyrene vil de skal spises.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landbruksministeren i delstaten Nordrhein-Westfalen opplyser ifølge Ekstra Bladet at EU vil behandle anmodningen som en hastesak.

En slik masse-vaksinasjon vil omfatte alle klovdyr i den tyske delstaten fra grensen til Nederland og 25 kilometer inn i landet.

Vaksinasjon mot sykdommen er i utgangspunktet forbudt i EU. Dessuten er det kostnadskrevende og kan på lang sikt skade kjøtteksporten, siden vaksinerte dyr ikke kan skjelnes fra dyr som er smittet.

Ikke destrueres

Landbruksdepartementet i den tyske delstaten ønsker at kjøttet fra de vaksinerte dyrene - cirka 300.000 storfe og 800.000 svin - skal inngå i den tyske landbruksproduksjonen og ikke destrueres.

Dette bryter fullstendig med det uttalte formålet med EUs vaksinebank, som også Norge er medlem av. Meningen er - som en aller siste utvei - å kunne foreta en såkalt ringvaksinering for å hindre at smitte kommer inn i et område. I dette scenariet ligger det en premiss om at dyrene skal destrueres når smitten er kommet under kontroll.

Den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder uttalte i forrige uke at man ikke vil vaksinere i Tyskland, med mindre det treffes en felles beslutning om vaksinasjon i EU, skriver Ekstra Bladet.

MAT: Den tyske delstaten vil blant annet vaksinere omtrent 800 000 griser - og la dem inngå i den tyske landbruksproduksjonen.