- ET SVIK: : - Det er et svik. Med dagens politikk produserer man taper, som enten blir fanget opp av kriminelle eller ekstremister, sier bystyrerepresentant og leder av Holmlia Ap, Elvis Chi Nwosu til Dagbladet.  Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
- ET SVIK: : - Det er et svik. Med dagens politikk produserer man taper, som enten blir fanget opp av kriminelle eller ekstremister, sier bystyrerepresentant og leder av Holmlia Ap, Elvis Chi Nwosu til Dagbladet. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADETVis mer

Vil vaksinere barn mot ekstremisme

Hvis man skal stoppe radikaliseringen er det viktig å starte tidlig, sier Ap-politiker Elvis Chi Nwosu

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er et svik. Med dagens politikk produserer man taper, som enten blir fanget opp av kriminelle eller ekstremister, sier bystyrerepresentant og leder av Holmlia Ap, Elvis Chi Nwosu til Dagbladet.

Nwosu mener de store klasseforskjellene i Oslo skaper god grobunn for kriminalitet og ekstremisme.
 
- Kommunene som er hardest rammet som Oslo og Drammen burde etablert et ungdomsløft. Hvis man hadde fått med regjeringen kunne man etablert en ungdomsmilliard, som kunne gått til å fange opp ungdommer, etablere møteplasser og drive forebyggende arbeid, sier Ap-politikeren.

Barneranere og terror Nwosu, som opprinnelig er fra Nigeria, har jobbet med ungdom i Oslo siden 1996. I løpet av de 17 årene har han sett flere bølger med barneranere. Nå har problemet dukket opp igjen.
 
- Barn som raner og ungdom som reiser til Somalia for å slåss for al-Shabaab er to sider av samme sak. Mistilpasset ungdom er sårbare, og lette å føre på feil veier, om den så fører til terrorisme eller kriminalitet, sier Nwosu.

Ap-politikeren mener det er viktig at staten ikke støtter segregerte tilbud, men heller møteplasser hvor man møtes på tvers av bakgrunn og religion.
 
- Det er viktig å skape en norsk identitet som har plass til minoritetsungdommene, sier Nwosu. Og arbeidet må starte allerede i barnehagen.
 
- Viktig å starte tidlig - Hvis man skal vaksinere ungdom mot ekstremisme, er det viktig å starte tidlig. Allerede på barnehagen bør de læres opp til toleranse og farene ved ekstremisme, sier Nwosu, som forteller at han vet om flere ungdommer som har blitt rekruttert til Somalia for å slåss for al-Shabaab, som er en islamsk terrorgruppe.
 
- I det somaliske miljøet har det vært kjent lenge at religiøs fanatisme blir spredt til ungdommen. Det er viktig at vi klarer å stanse dette, sier Nwosu. Han mener det blir gjort for lite for å forebygge fanatisme i Oslo.
 
- Vi har lenge etterlyst flere tilskudd til dette. I stedet har man kutte det frivillige arbeidet og skrapet tilbudene helt ned til beina, sier Nwosu, som tror at ekstremismen vil øke hvis man ikke klarer å gjøre noe med klasseforskjellene i Oslo.
 
- Dette handler om levekår, levekår, levekår, sier Ap-politikeren. 

- MÅ BEGYNNE TIDLIG: - Hvis man skal vaksinere ungdom mot ekstremisme, er det viktig å starte tidlig. Allerede på barnehagen bør de læres opp til toleranse og farene ved ekstremisme, sier Elvis Chi Nwosu.  FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD/DAGBLADET
- MÅ BEGYNNE TIDLIG: - Hvis man skal vaksinere ungdom mot ekstremisme, er det viktig å starte tidlig. Allerede på barnehagen bør de læres opp til toleranse og farene ved ekstremisme, sier Elvis Chi Nwosu. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD/DAGBLADET Vis mer