Rauma  20160812.
Fjellet Mannen.
Foto: Ekseth/Gedde-Dahl / NTB scanpix
Rauma 20160812. Fjellet Mannen. Foto: Ekseth/Gedde-Dahl / NTB scanpixVis mer

Fjellet Mannen:

Vil vannbombe Mannen for å få det til å rase

Fjellet er meget ustabilt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre store vanntanker på toppen av fjellpartiet Veslemannen, som er en del av Mannen, skal tvinge fram et skred ved neste nedbørsperiode.

- Tiltaket er et forsøk på å få løsnet øvre del av Mannen. Spenningsmomentet er hvor mye skredet vil ta med seg, men det vil uten tvil ta med seg den øverste delen som beveger seg raskest, sier ordfører Lars Olav Hustad til Romsdals Budstikke.

BEVEGELSE: Sjefgeolog Lars Harald Blikra viser fram og forklarer en graf som viser hvordan Mannen plutselig beveget seg mye raskere på fredag. Videre utdyper han hvorfor de valgte å varsle fra om situasjonen. Video: Scanpix Vis mer
AVTATT: Etter de store bevegelsene i øvre del av Veslemannen natt til søndag har bevegelsene gradvis avtatt. Det opplyser sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra. Video: NTB Scanpix Vis mer

Det var under den nasjonale fjellskredkonferansen på Stranda i Møre og Romsdal at sjefgeolog Leif Harald Blikra presenterte det neste tiltaket for å få ned fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen.

Planen er å sette opp tre store vanntanker på toppen av Mannen, med slanger ned til det mest aktive delen av fjellpartiet. Ved neste store nedbørsperiode skal tankene tømmes ned i sprekkene i fjellet – og forhåpentligvis utløse et skred. Vannet vil bli hentet lenger ned i partiet og pumpet oppover. Det vil tilføre tilsvarende 50-100 millimeter nedbør ekstra.

Den ustabile Mannen har ført til at beboerne rundt gjentatte ganger må evakuere. De fikk vite om tiltaket mandag.

- Beboerne ser selvfølgelig med stor interesse på tiltaket. De er glad for alt som kan føre til at det blir en lettere hverdag, og ønsker tiltak som kan resultere i ras velkommen, sier Hustad.

(NTB)