Russland til Dagbladet:

Vil varsle om Huitfeldt

Russlands ambassade i Norge sier til Dagbladet at de vil varsle regjeringen om utenriksminister Anniken Huitfeldts (Ap) uttalelse om at Putin-regimet stadig får sterke totalitære trekk.

VIL VARSLE REGJERINGEN: Russlands ambassade i Norge sier at de vil varsle regjeringen, her ved regjeringssjef Vladimir Puin, om utenriksminister Anniken Huitfeldts uttalelse. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB
VIL VARSLE REGJERINGEN: Russlands ambassade i Norge sier at de vil varsle regjeringen, her ved regjeringssjef Vladimir Puin, om utenriksminister Anniken Huitfeldts uttalelse. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) mener at «Putin-regimet har gått fra å være autoritært til å få stadig sterkere totalitære trekk». Nå forteller Russlands ambassade i Norge til Dagbladet at de vil varsle regjeringen om Huitfeldts uttalelse.

«Ambassaden registrerer slike utspill og orienterer regjeringen. Uttalelser fra høytstående regjeringsmedlemmer mot statsoverhoder noteres spesielt, og selvfølgelig føyer de nevnte uttalelsene seg i rekken av uvennlige uttalelser fra Oslo mot Den russiske føderasjonen».

Slik innledes den skriftlige uttalelsen som ambassaden har send til Dagbladet.

«Som fagfolk skjønner vi samtidig at ordene fra fru Huitfeldt kommer som et svar på en forespørsel fra hennes forgjenger fra et av landets ledende politiske partier. Med andre ord gjenspeiler ordene en trendy konkurranse under parolen: 'Hvem som på mest rikelig vis vil fordømme Russland'», fortsetter de før de avslutter:

«Det er ikke vår stil å delta i dette. Dessuten følger vi alle diplomatiets etiske regler».

TALTE: - Putin mener i sitt forvirrede hode at han kan bestemme hva Ukraina skal gjøre, tordnet Nato-sjef Jens Stoltenberg under en tale til AUFs sommerleir på Utøya. Vis mer

Utspillet

Det var i slutten av juni at Huitfeldt kom med sitt utspill om det såkalte Putin-regimet. Utspillet kom i et skriftlig svar til stortingsrepresentant og Norges tidligere utenriksminister, Ine Eriksen Søreide (H).

«Menneskerettighetssituasjonen i Russland er kraftig forverret siden Russlands angrep på Ukraina, og myndighetenes forfølgelse og fengsling av opposisjonelle, meningsytrere og krigsmotstandere fortsetter for fullt», skrev Huitfeldt og fortsatte:

«Putin-regimet har gått fra å være autoritært til å få stadig sterkere totalitære trekk. De siste frie mediene er stengt og enhver kritisk ytring kan medføre lang fengselsstraff».

Et autoritært regime kjennetegnes blant annet av begrenset ytringsfrihet og fravær av frie og demokratiske valg. Mens et totalitært regime vil sikte mot universell og total kontroll over alle individer og aktiviteter i samfunnet. Italia under Benito Mussolini, Tyskland under Adolf Hitler og Sovjetunionen under Josef Stalin knyttes til begrepet totalitarisme.

I SAMTALE: Statsminister Jonas Gahr Støre hadde 31. mars en samtale med Russlands president Vladimir Putin. Vis mer

- Vannskille

Seniorforsker og Russland-ekspert Julie Wilhelmsen ved NUPI stiller seg bak Huitfeldts vurdering.

- Jeg tenker at utenriksministeren gir en korrekt beskrivelse av situasjonen i Russland og det må hun kunne gjøre, sier Wilhelmsen til Dagbladet.

- Undertrykkingen av opposisjonelle og kritikere av krigen har blitt dramatisk forverret siden 24. februar. For meg har det også vært et vannskille at kolleger rapporterer om frykt for å bli tystet på av egne studenter dersom de uttaler seg kritisk om krigen – dette er en ny og skremmende situasjon.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer