Vil veie barn for å forebygge fedme

Den rutinemessige vektkontrollen av barn på helsesøsters kontor forsvant i 1998. Nå kan vektkontrollen være på vei tilbake for å bekjempe fedmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den rutinemessige vektkontrollen av barn på helsesøsters kontor forsvant i 1998. Nå kan vektkontrollen være på vei tilbake for å bekjempe fedmen.

En arbeidsgruppe nedsatt av Sosial-og helsedirektoratet jobber med nye retningslinjer for veiing og måling av barn ved landets helsestasjoner og i skolehelsetjenesten. Gruppen har ennå ikke kommet med noe konklusjon, skriver Aftenposten.

- Skolehelsesøstrene har lenge snakket om at vi burde veie og måle skolebarna oftere slik at vi får sammenlignbare data om skolebarnas vektøkning, sier Astrid Grydeland Ersvik, leder for helsesøstrene.

Prognoser fra Verdens helseorganisasjon viser at 38 prosent av barna i Europa vil være overvektige i 2010.

- Disse målingene må fortest mulig tilbake i alle lands skolehelsetjeneste. På den måten kan utvikling mot overvekt oppdages tidlig og tiltak settes inn før barna er blitt fete, sier Kaare R. Norum, professor og ernæringsforsker til Aftenposten.

Overvektige barn har stor fare for å bli fete som voksne.

- Behandlingen av overvektige viser dårlige resultater, derfor er forebygging det eneste fornuftige. Den mest kritiske alderen er fra sju-åtteårsalderen til puberteten. Barna er da i en aktiv vekstfase. De trenger ikke å gå ned i vekt, men beholde den ettersom kroppens lengde vokser, sier Norum.

En undersøkelse av barn i Oslo fra 2005 viste at 21 prosent av barna hadde en KMI på inntil 25. Mellom 1 og 2 prosent av barna hadde en høyere KMI.

Illustrasjonsfoto: SCANPIX
Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

(NTB)