Vil velge sjef for Høyesterett selv

Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen ønsker at Stortinget skal godkjenne utnevnelsen av ny høyesterettsjustitiarius etter Carsten Smith. Han kritiserer Høyesterett for ikke å lytte til lovgiverne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil fremme forslag om en ny prosedyre for utnevnelse av høyesterettsjustitiarius, og kopiere det amerikanske systemet hvor regjeringen nominerer mens Stortinget skal godkjenne utnevnelsen, sier Fr.p.-lederen til Aftenposten.

Hagen mener Høyesterett under Smiths ledelse har stått for en selvstendig straffeutmåling, og gått imot lovgivernes meget klare ønske om strengere straffer for voldtekts- og voldsforbrytelser.

- Skal vi ha en Høyesterett som er meget lydhør for statens ønsker, eller en fortsettelse av den dreining som vi har sett under Smith, spør han.

Frp-lederen er også kritisk til den rolle Høyesterett har spilt når det gjelder forholdet mellom Grunnloven og erstatninger.

-Flere av våre inngrep i den private eiendomsretten uten erstatning burde ført til at Høyesterett grep inn og sørget for erstatning, sier Hagen.

NTB