Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil velge sjef for Høyesterett selv

Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen ønsker at Stortinget skal godkjenne utnevnelsen av ny høyesterettsjustitiarius etter Carsten Smith. Han kritiserer Høyesterett for ikke å lytte til lovgiverne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil fremme forslag om en ny prosedyre for utnevnelse av høyesterettsjustitiarius, og kopiere det amerikanske systemet hvor regjeringen nominerer mens Stortinget skal godkjenne utnevnelsen, sier Fr.p.-lederen til Aftenposten.

Hagen mener Høyesterett under Smiths ledelse har stått for en selvstendig straffeutmåling, og gått imot lovgivernes meget klare ønske om strengere straffer for voldtekts- og voldsforbrytelser.

- Skal vi ha en Høyesterett som er meget lydhør for statens ønsker, eller en fortsettelse av den dreining som vi har sett under Smith, spør han.

Frp-lederen er også kritisk til den rolle Høyesterett har spilt når det gjelder forholdet mellom Grunnloven og erstatninger.

-Flere av våre inngrep i den private eiendomsretten uten erstatning burde ført til at Høyesterett grep inn og sørget for erstatning, sier Hagen.

NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!