Vil verne privatlivet

Kronprins Haakon vil lage avtale med norske medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2. april møter kronprinsen Norsk Presseforbund for for å diskutere grensene for de kongeliges privatliv. Til fagbladet Journalisten sier han at han at han ønsker en avtale med mediene.

- Da har vi muligheten til å ha en konstruktiv dialog med mediene og de forskjellige aktørene i forbindelse med det å verne om barn. Jeg setter pris på å få være med på en slik dialog. Det er noe også faren og moren min gjorde for min søster og meg da vi var små. Vi ønsker nå å gjøre det samme, forteller kronprinsen.

Barn og mediene

Kronprinsen ønsker å bidra til å rette et spesielt fokus på medienes håndtering av barna i kongefamilien. Han mener prinsesse Ingrid Alexandras fødsel er en god anledning til å gå i dialog med mediene om dette temaet.

- Barn har et særskilt krav på beskyttelse. Vi er veldig glad for at norske journalister har en etisk innfallsvinkel til arbeidet sitt, og at barn er tatt med i pressens Vær Varsom-plakat som et eget punkt. Det er helt riktig, sier kronprins Haakon.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold mener Norsk Presseforbunds styre er et naturlig forum for å diskutere privatlivets grenser med kronprinsen, ettersom NP er et fellesorgan for alle norske medier i etiske og journalistfaglige spørsmål.

Fornøyd

Generelt er kronprins Haakon veldig fornøyd med norske mediers dekning av kongehuset. Han benytter likevel anledningen til å presisere hvor kongefamilien mener at grensene går, i forhold til deres eget privatliv. Eksempelvis ber kronprinsen mediene unngå å fotografere inn på de kongeliges private grunn, ikke minst fra fly eller helikopter. Han ønsker også at kronprinsfamilien kan gå på turer eller oppsøke utstillinger på eget initiativ uten å bli fulgt av pressefolk.

I intervjuet peker han på at kongefamilien gjennom mediene tar det norske folket med på en del kongelige anledninger, som bryllup, barnefødsler og dåp. Anledninger som er private for de aller fleste.

- For oss er de offentlige, fordi vi ønsker å ta med folk på de store begivenhetene som er i kongefamilien, og synes at det er fint å dele dem. Derfor blir det private i våre liv litt innskrenket, noe som gjør det særlig viktig at vi får lov til å beholde det, sier kronprinsen.

Trenger vern

Kokkvold mener at kronprinsen og kronprinsfamilien bør få et lite vern om det lille som er igjen av privatlivet.

- Dette dreiser seg om den mest offentlige familie i landet. De har ikke et normalt privatliv, men de har rett til noe som skal få lov til å være deres eget, og det tror jeg også norsk presse er i stand til å gi uten avtale, sier Kokkvold.

På spørsmål om har ser noen betenkeligheter ved å inngå en slik avtale, svarer Kokkvold:

- Nei, jeg tror ikke det. Journalister skal uansett følge de etiske reglene for yrket. Det har aldri kommet noe galt ut av dialog og samtale, og jeg tror både kronprinsen og vi kan ha noe å lære. Jeg vil ikke forskuttere hvordan dette kan gjøres, men skal lytte til kronprinsens synspunkter. Så blir det opp til NPs styre å avgjøre hvordan saken kan følges opp, sier han.

(NTB)

VIL VERNE FAMILIEN: Kronprins Haakon ønsker en avtale med norsk presse.