Ønsker forbud mot drapsroboter

- Vil vi at russerne har drapsroboter over norskegrensa?

Landets viktigste forskere på kunstig intelligens, sikkerhet og våpen vil at Norge skal gå i bresjen for et forbud mot drapsroboter.

KILLER ROBOTS: Flere land utvikler våpen som kan tenke, finne og angripe mål, uten menneskers innblanding. Video: Campaign to Stop Killer Robots Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Utviklingen av våpen og kunstig intelligens går i rasende fart. USA, Russland, Sør-Korea, Israel, Storbritannia og Kina bruker enorme ressurser for å utvikle autonome robotvåpen, altså roboter som kan tenke, finne og drepe helt på egen hånd.

Nå krever norske rektorer, teknologer, vitenskapsfolk som står midt i utviklingen av teknologier som kunstig intelligens og robotvåpen et forbud mot drapsroboter.

- Vil kontrollere verden

Ikke uten grunn. Dagens våpenkappløp handler ikke om atomvåpen, men om kunstig intelligens, kunstig liv og robotikk.

Russlands president Vladimir Putin vet alt om det, og holdt følgende tale før skoleår-start i 2017:

- Den som kontrollerer kunstig intelligens, vil dominere verden, var Putins melding til elever og lærere.

Insektsroboter med nervegass

Morten Irgens jobber både ved OsloMet og Kristiania, og har drevet med kunstig intelligens i rundt 30 år. Han er også initiativtager til oppropet Lytt til oss, som ønsker et forbud av våpen som kan drepe på egen hånd, uten menneskelig innblanding.

- Teknologien har alltid hatt to sider. Det er som med en kniv: Du kan skjære brød med den og ta livet av et menneske, sier han og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.