INNRØMMER SEXKJØP: Bård Hoksrud har blitt ilagt et forelegg på 25 000 kroner for å ha kjøpt sex i utlandet. Flere tror han er ferdig som politiker etter lovbruddet, mens andre forsvarer "den syndige politiker". Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
INNRØMMER SEXKJØP: Bård Hoksrud har blitt ilagt et forelegg på 25 000 kroner for å ha kjøpt sex i utlandet. Flere tror han er ferdig som politiker etter lovbruddet, mens andre forsvarer "den syndige politiker". Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Vil vi bli styrt av en gjeng Krf-gutter og bli et speiderguttsamfunn?

Noen slår fortsatt et slag for «den syndige politiker».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torbjørn Røe Isaksen, stortingsrepresentant fra Telemark og samfylking av Bård Hoksrud, skrev i Morgenbladet denne uka om den menneskelige politikeren, som er full av feil.

Artikkelen oppsummeres med følgende to setninger:

«Så rett deg opp i ryggen, du syndige politiker. Du representerer det folket som valgte deg og er verken bedre eller dårligere enn dem.»

Røe Isaksen forsvarer på ingen måte lovbrudd i artikkelen, men reiser et spørsmål om hvor høye krav man kan stille til de folkevalgte.

- Mindre alvorlig enn fyllekjøring Høyre-politikeren er for tiden på reise og ikke tilgjengelig for kommentar, men han får sterk støtte for sitt slag for «den syndige politiker» fra blant annet valgforsker Frank Aarebrot.

- Torbjørn Røe Isaksen er en klok mann som sier mye fornuftig. Vil vi bli styrt av en gjeng Krf-gutter og bli et speiderguttsamfunn? På meg virker Hoksrud-saken veldig marginal, sier Aarebrot til Dagbladet om Røe Isaksens forsvar av «den syndige politiker», sist representert ved Frp-politiker Bård Hoksrud.

- Hva er det som gjør at denne saken blir alvorlig?

- Det som gjør saken alvorlig er at det er et lovbrudd. Den hører hjemme i samme klasse som fyllekjøring. Eller: Den er enda mindre alvorlig. I dette tilfellet har han ikke skadet noen.

- Overdimensjonert reaksjon Aarebrot er ikke alene om å reagere på at Hoksrud nå har trukket seg fra alle verv. Tor Bjørklund, professor i statsvitenskap ved Universitet i Oslo, deler Aarebrots synspunkter.

- Jeg mener denne saken har fått en overdimensjonert og voldsom reaksjon. Saken er veldig blåst opp. I tillegg er sexkjøp-loven noe Frp har stemt mot, det burde være formildende, sier Bjørklund til Dagbladet.

Magne Lerø i Ukeavisen ledelse skriver at Hoksruds liv som toppolitiker nå trolig er over.

- Hoksrud har lagt seg flat, sagt at han angrer og at han beklager om dette skader partiet. Før den moralske indignasjonen over at en stortingspolitiker kjøper sex går ut over alle grenser, får også Frps medlemmer og velgere si sitt. Her vil det nok være en del som er rede til å tilgi Hoksrud, holde ham inne i varmen og ikke stenge ham ute i kulden. Men livet som toppolitiker går trolig mot slutten, skriver Lerø.

Aarebrot tror på Hoksrud-comeback Bård Hoksrud har to år igjen av perioden sin som stortingsrepresentant fra Telemark. Frank Aarebrot er åpen for at Frp i Telemark kan nominere ham til en ny periode.

FORSVARER: Torbjørn Røe Isaksen forsvarte politikere fulle av feil, få dager før Hoksruds sexskandale ble kjent i går. Røe Isaksen ber den syndige politiker om å rette ryggen.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
FORSVARER: Torbjørn Røe Isaksen forsvarte politikere fulle av feil, få dager før Hoksruds sexskandale ble kjent i går. Røe Isaksen ber den syndige politiker om å rette ryggen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror Hoksrud får gjenvalg, hvis han vil det. Jeg tror ikke Frp'erne i Telemark har noen oppfatning av at dette er så alvorlig, sier Aarebrot.

- Bør sexkjøpere være representert på Stortinget?

- Hvorfor ikke? Jeg kunne godt tenkt meg at vi hadde hatt noen narkomane på Stortinget. Det kan godt hende at noen som har erfaring med å bryte lovene, kan være gode lovgivere.

- Jeg frykter at folk som har levd et liv ikke kan være representanter i demokratiet. For å gå tilbake til nytestamentet: Skal vi bare ha fariseere og ingen syndere i parlamentet? Jeg tror at synderne har noe å bidra med.

Aarebrot reagerer videre på at politiet i Telemark nå etterforsker sexkjøpet til Hoksrud, mens vinningskriminalitet henlegges og det er uoppklarte overfallsvoldtekter i Oslo.

- Jeg mener at det kan settes et spørsmålstegn ved politiets ressursbruk. Hvis de har ressurser til å etterforske denne saken og ikke andre saker som har vært oppe i media. Det er min ærlige mening. Hvis sedelighetsavdelinga i Telemark har så mye ledige ressurser, kunne de jo overført dem til Oslo, som har en rekke uoppklarte overfallsvoldtekter, sier Aarebrot.

TROR PÅ HOKSRUD: Frank Aarebrot tror på en fortsatt politikerframtid for Bård Hoksrud etter sexskandalen. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix
TROR PÅ HOKSRUD: Frank Aarebrot tror på en fortsatt politikerframtid for Bård Hoksrud etter sexskandalen. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix Vis mer