«Vil vi egentlig ha noen inn i vår stue, som tenker, spiser og lukter annerledes enn oss?»

Sylvi Hardy forsøker å forklare hva hun egentlig mente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Å herregud, sier Frp-vararepresentant Sylvi Hardy når Dagbladet ringer torsdag kveld.

Det har ikke gått mange timer siden hun sto på talerstolen i bystyret i Arendal, hvor styret skulle diskutere flyktningsplanen i kommunen.

Flere har reagert sterkt på at vararepresentanten kom med det de kaller rasistiske ytringer:

- Banker ungene «Det vi bør tenke på før vi tar dem inn i Norge, er at de har levd et helt annet liv enn oss, kommer fra en helt annen kultur, en annen måte å tenke på. Deres verdigrunnlag er helt annerledes. Vi ser det også i barnevernet; de banker ungene sine. Eller, ikke banker, men de slår dem - som vi ble slått. Jeg har fått masse juling», sier Hardy fra talerstolen.

I videoen øverst i saken kan du se innlegget.

Hun fortsetter:

«Det kommer an på hver enkelt av oss vil. Vil vi egentlig ha noen inn i vår stue, som tenker, spiser og lukter - fordi de spiser annen slags mat - helt annerledes enn oss?», spør hun.

Det var NRK Sørlandet som først omtalte saken.

Hardy er kjent med at flere, deriblant Ap's Line Haugland som gikk på talerstolen etter Hardy, reagerte. Til Dagbladet sier vararepresentanten at uttalelsene er vridd på.

- Nå håper jeg ikke uttalelsene mine blir vridd mer på. At jeg skal ha kommet med rasistiske uttalelser, det har jeg ikke gjort. Det jeg sa, var at da jeg var barn, fikk jeg juling. Det gjorde nesten alle jeg kjente, når de hadde gjort noe galt. At man gir ungene sine litt juling ser jeg ikke noe galt i, for å være ærlig, sier Hardy.

- De er helt annerledes - Jeg sier ikke at alle innvandrere gjør det, men det er mer vanlig der enn det er her. Litt mer fysisk avstraffelse. Jeg vet ikke hvordan det var med deg, men jeg fikk en god del bank, sier hun.

Hun understreker at hun selv aldri ville slått, men sier man må forstå at det som før var tillatt i Norge, fortsatt er lovlig mange andre steder i verden.

Hvorfor sa du at innvandrere lukter?

- Når du spiser annen mat med andre krydder, så lukter det annet av deg - på samme måte som det lukter melk av oss. Jeg kan ikke se hvorfor det er galt. De lukter litt annerledes fordi de spiser en annen type mat. Jeg sa det i forbindelse med at de kommer fra en annen kultur, en annen tro og tradisjon. De er helt annerledes fra oss.

Fra talerstolen uttrykte hun frykt for rasehat i sørlandskommunen.

«Jeg har seilt i 16 år, truffet alle slags mennesker over hele verden. Jeg vet litt hva jeg prater om. Jeg har sett virkelig rasehat, jeg vil ikke ha det her, men det blir det til slutt. Vi behøver ikke, i Arendal, å være på landstoppen i å ta imot flykninger».

- Skulle brukt klubba Etter innlegget gikk Line Haugland i Ap opp på talerstolen. Hun var sjokkert over uttalelsene.

- Ordfører, jeg synes nesten det er i grenseland, at du burde brukt klubba her nå. Det kommer uttalelser om at «de slår ungene sine, de lukter vondt», og så etterpå sier man at man er redd for rasehat. Da er man litt på grensa, synes jeg, i en anstendig debatt som skal handle om flyktninger som allerede har fått opphold i Norge fordi de er i en trua situasjon.

Kan du se at uttalelsene dine er uheldige?

- Hadde jeg visst at det skulle bli så mye oppstyr, hadde jeg nok brukt andre ord eller utelatt det, for min egen del, sier Hardy.

- Men jeg blir paff av at jeg blir beskyldt for rasistiske uttalelser. Jeg kjenner mange utlendinger som jeg setter stor pris på, mange av dem er arbeidsomme og flinke.

Men hvorfor dra inn at de lukter og spiser?

- De gjør det, det vet du like godt som meg.

Er det et argument ?

- Det er ikke et argument for å ikke ta imot flykninger. Men de som er her må tas vare på, de må integreres. Hvis det er på kanten å si, da er vi ikke kommet langt her. Jeg blir irritert på at det er rasistisk.

Hvorfor er det et problem at de, som du sier, lukter og spiser annen mat?

- Jeg har ikke sagt det er et problem, men det er et faktum. Jeg mener at de vi tar imot må integreres og tas vare på på en skikkelig måte. Det klarer vi ikke hvis vi skal ta inn masse familier. Jo flere det blir, jo vanskeligere blir det.

- Spise samme som oss Hardy synes det hun sa fra talerstolen, tas ut av sammenheng.

- Nå må du ikke henge deg opp i dette med spisinga, for etter en stund vil de sannsynligvis spise det samme som oss.

Men er det nødvendig at de spiser det samme som oss?

- Nei, det er ikke nødvendig, de får spise akkurat hva de vil, akkurat som deg og meg.

Dagbladet er kjent med at Frp's lokallag tar sterk avstand fra utsagnene som kom fram under dagens møte.

- Jeg vet at lokallaget tar klar avstand fra dette. Hun er sjuende eller åttende vara, så det er ikke hver dag hun tar ordet. Det er i alle fall det jeg har forstått, at alle lokalt tar avstand fra den type uttalelser, sier pressevakta i Frp til Dagbladet.