Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil videre etter Utøya

Søstrene Ingvild (17) og Frida (15) Leren Stensrud opplevde begge marerittet på Utøya.

VIL VIDERE: Pappa Ole Magnus Stensrud (f.v.), lillesøster Frida Leren Stensrud, mamma Kari Leren og Ingvild Leren Stensrud jobber med å legge Utøya-marerittet bak seg. - Jeg er imponert over hvor sterke Ingvild og Frida er. Jeg blir inspirert av dem, sier pappa Ole Magnus. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet
VIL VIDERE: Pappa Ole Magnus Stensrud (f.v.), lillesøster Frida Leren Stensrud, mamma Kari Leren og Ingvild Leren Stensrud jobber med å legge Utøya-marerittet bak seg. - Jeg er imponert over hvor sterke Ingvild og Frida er. Jeg blir inspirert av dem, sier pappa Ole Magnus. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRAGERØ (Dagbladet): I dag reiste begge AUFerne tilbake til Utøya for minnemarkering, ett år etter at terroren rammet Norge.

- Jeg gleder meg til arrangementet, men jeg kan ikke forestille meg hvordan det blir. Jeg tror folk vil reagere veldig forskjellig, sier Ingvild Leren Stensrud (17).

I idylliske Kragerø forteller familien om tida etter 22. juli i fjor, og hvordan de jobber med å legge marerittet bak seg. Om skolen, framtidsplanene og drømmene.

- Mot dødsstraff Frida vil bli menneskerettighetsadvokat og jobbe mot forskjellsbehandling av folk, og er engasjert i spørsmålet om dødsstraff. Før rettssaken mot Anders Behring Breivik var hun klar på at en sånn løsning var helt uaktuelt.

- Bare noen uker før Utøya snakket jeg med en venn om dødsstraff. Jeg mener ingen fortjener å dø, uansett. Nå føler jeg det enda sterkere. Det var så mange folk som døde på Utøya. Da merker man hvor ille død egentlig er, sier hun.

Storesøster Ingvild har alltid vært mot dødsstraff.

- Hvem gir staten rett til å ta livet av folk? Vi skal ha et trygt rettsvesen. De som er en fare for samfunnet skal ikke slippe ut, men alle skal dømmes rettferdig, sier hun.

- Klart oss bra Selv er hun fast bestemt på å jobbe med politikk og å bygge Auf i framtida. Nå er hun opptatt av å legge Utøya-marerittet bak seg.

PÅ MINNEMARKERING: Både Ingvild og Frida gleder seg til å besøke Utøya igjen i dag. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet
PÅ MINNEMARKERING: Både Ingvild og Frida gleder seg til å besøke Utøya igjen i dag. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet Vis mer

- Etter rettssaken har livet mitt fått et annet innhold, nå handler det om å gjøre det jeg har lyst til. Gjøre ferdig skolen, tenke hva jeg skal studere og lese til lappen. Jeg tenker at den beste måten å bearbeide noe på, er å gjøre noe du liker, sier hun.

Familien snakker mye om det som skjedde. Mamma Kari Leren synes familien har klart seg noenlunde godt, og har sett positive tegn hos døtrene den siste tida.

- Jeg har vært mest redd for den mentale helsa. På ferie så jeg at de er veldig på vakt i ukjente situasjoner. Som mor synes jeg det er sårt, for vi har prøvd å bygge opp trygghet gjennom alle år. Men vi ser ikke de reaksjonene hjemme, sier hun. 

Skutt to ganger Ingvild ble skutt to ganger, og overlevde ved å spille død mellom to personer som var skutt og drept. Frida flyktet og gjemte seg i en grotte.

Først da han fikk lese avhørene før rettssaken, hvor Ingvild vitnet, skjønte pappa Ole Magnus Stensrud hvor nær han var med å miste datteren.

- Det var grusommere enn jeg hadde trodd, at han var så kald og beregnende. Det var en tilfeldighet at Ingvild ikke ble drept. Den angsten kjenner jeg på innimellom.

Da Ingvild kom hjem fra sykehuset, var foreldrene klare på at de måtte være sterke for å hjelpe barna med å bearbeide opplevelsen.

BLE SKUTT: Ingvild ble skutt to ganger av Breivik, og overlevde ved å spille død mellom to drepte. To dager etter møtte hun Dagbladet på sykehuset i Bærum. Foto: Nina Hansen


Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BLE SKUTT: Ingvild ble skutt to ganger av Breivik, og overlevde ved å spille død mellom to drepte. To dager etter møtte hun Dagbladet på sykehuset i Bærum. Foto: Nina Hansen Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tenkte mange ganger at jeg er ikke sikker på om jeg fikser dette. Men det er ungene dine, du mobiliserer ekstra. For meg var det en milepæl å nå jula, sier Kari.

Alene på hybel Til høsten flytter Ingvild tilbake til Porsgrunn for å studere, mens Frida begynner videregående utdanning i Kragerø. Ingvild stortrives med studiene i mediekommunikasjon, og flyttet allerede i fjor høst alene på hybel i Porsgrunn.

- Jeg trives veldig godt alene, det har jeg alltid gjort. Så er jeg hjemme her i helgene og får litt pleie, sier hun.

VITNET: Ingvild vitnet mot Anders Behring Breivik i rettssaken. Søsteren Frida var med til Oslo. Foto: Håkon Eikesdal
VITNET: Ingvild vitnet mot Anders Behring Breivik i rettssaken. Søsteren Frida var med til Oslo. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media