Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Vil videreføre corona-tiltakene til over påske

Helsedirektoratet mener tiltakene mot coronaviruset minst bør videreføres til over påske. I tillegg kan det bli aktuelt å stramme ytterligere til i utsatte områder, som Oslo.

Tirsdag ettermiddag kunngjorde statsminister Erna Solberg at regjeringen viderefører tiltakene i kampen mot å bekjempe spredningen av coronaviruset.

- Hvis viruset sprer seg så raskt at helsevesenet blir overbelastet, vil vi få en alvorlig situasjon. Da klarer vi ikke å redde selv mange unge som blir smittet, som vi kan redde i dag, sier Solberg under pressekonferansen.

Samtidig kan Dagbladet presentere anbefalingene fra Helsedirektoratet, som ber regjeringen videreføre samtlige av de innførte tiltakene fra 12. mars gjennom påsken som avsluttes med 2. påskedag mandag 13. april.

Det betyr at helsemyndighetene mener skoler, barnehager, svømmehaller, og frisører skal forbli stengt. Utenlandsreiser for helsepersonell skal fortsatt være forbudt. I tillegg skal alle som kommer til Norge settes rett i karantene.

Smittede bør fortsatt sitte i full isolasjon, ifølge Helsedirektoratet.

- Vi vil i dagene framover se på muligheten for nye tiltak også, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Skjerpede tiltak

Helsedirektoratet åpner også for egne, skjerpede tiltak i de mest utsatte enkeltområdene, som for eksempel Oslo. Dette mener fagmyndighetene bør vurderes fortløpende fordi det blant annet er i hovedstaden smitten er størst og flest mennesker omgås hverandre.

Konklusjonen fra fagmyndighetene er i sum klar: Norge har ikke hatt den samme veksten i antall smittede som andre land.

Derfor konkluderer Folkehelseinstituttet (FHI) med at tiltakene har virket.

- Vi ser at tiltakene som er iverksatt, har hatt en effekt, sier FHI-sjef Camilla Stoltenberg.

Lempe på tiltak

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier samtidig at man kan åpne for å lempe på tiltakene «om noen uker» dersom man får kontroll over smittesituasjonen.

- Vi vil kunne lette på tiltakene om noen uker, hvis vi lykkes ytterligere med å redusere smittespredning. Det betyr at vi sakte, men sikkert, går mot en normalsituasjon. Men dette er noe som må vurderes etterhvert, sier han.

Guldvog vil ikke konkretisere tidspunkt eller hvilke tiltak som han mener kan lempes på først.

Foreløpig er alle skoler og barnehager i landet stengt fram til og med torsdag denne uka.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er som Dagbladet skrev tidligere i dag, allerede innstilt på at Oslo-skolene holdes stengt til over påske. I år faller andre påskedag på 13. april.

Var imot

FHI var 12. mars mot å stenge skolene. Men nå mener FHI-direktør Camilla Stoltenberg at det likevel er riktig å holde skolene stengt inntil videre.

- Selv om det er omstridt, mener vi det. Det er klart argumenter for og mot, men alt tyder på at tiltakene samlet sett er effektive, og det er vanskelig å si om hvert enkelt tiltak er effektivt. Derfor er vi skeptiske til å slippe opp på ett tiltak nå, sier Stoltenberg.

Når det gjelder spørsmålet om barn kan bidra til smittespredning, svarer Stoltenberg som følger:

- Det ser nå ut til at barn kan bli smittet, men i mindre grad enn voksne. Og at barn kan spre smitte, men også dette i mindre grad enn voksne.

Hele Norges coronakart