Mike Pence

Vil vippe Trump av tronen

Mike Pence var visepresident da Donald Trump var USAs president. Nå er han en av flere republikanere som jobber aktivt for å undergrave maktposisjonen til sin tidligere sjef.

VAR NÆRE: Donald Trump og Mike Pence sammen under valgkampen i 2016 før de ble USAs president og visepresident. Nå går de i hver sin retning. Foto: REUTERS/Mike Segar/File Photo
VAR NÆRE: Donald Trump og Mike Pence sammen under valgkampen i 2016 før de ble USAs president og visepresident. Nå går de i hver sin retning. Foto: REUTERS/Mike Segar/File Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Pence varslet fredag om at han vil drive valgkamp for den sittende guvernøren i Georgia, Brian Kemp, før det republikanske primærvalget 24. mai. Dette er han tydeligste brudd med Trump så langt, skriver AP.

Kemp er én av de sittende republikanerne eks-presidenten har et stort ønske om å få byttet ut i mellomvalget i november. Kemp nektet nemlig å gå med på Trumps ønske om å omgjøre resultatet i delstaten i presidentvalget i 2020. Trump ble da den første republikanske presidentkandidaten til å tape Georgia på 28 år. Like etterpå tapte republikanerne begge de to senatssetene fra delstaten til demokratene.

RASER: Da Donald Trump så hvordan han ble framstilt i en promofilm til et intervju han ga med TV-journalisten Piers Morgan, ble han rasende. Denne videoen viser hvordan intervjuet sluttet. Video: Piers Morgan Uncensored. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Distanserer seg

- Brian Kemp er min venn, en mann dedikert til tro, familie og folket i Georgia. Jeg er stolt av å tilby min fulle støtte til fire år til med Brian Kemp som guvernør i den storslagne delstaten Georgia, sier Pence i en uttalelse.

Pence har også tidligere tatt flere steg for å distansere seg fra Trump, og amerikanske medier skriver at han selv vurderer å stille som presidentkandidat i 2024. Også Trump flørter høylytt med ideen om å stille til valg igjen i 2024.

I februar gjorde Pence det klart at han mente Trump tok feil da han hevdet at Pence hadde makt til å omgjøre valgresultatet under sertifiseringen av valgresultatet i 2020.

- President Trump tar feil. Jeg hadde ingen rett til å omgjøre valget, sier Pence, ifølge ABC News.

STORMINGEN AV KONGRESSEN: Nye bilder viser fluktruta til daværende visepresident, Mike Pence. Video AP. Vis mer

Han var tilstede i Kongressen 6. januar i fjor for å godkjenne valgresultatet og Joe Biden som landets nye president, da Trump-tilhengere stormet bygningen. Pence ble truet på livet, og måtte reddes unna av livvakter.

- Handler om framtida

Pence ser ut til å ha fått nok at Trumps grunnløse påstand om at valget i 2020 ble stjålet fra ham som følge av omfattende valgfusk.

- Valg handler om framtida. Vi kan bare vinne dersom vi er forent om en optimistisk visjon for framtida basert på våre viktigste verdier. Vi kan ikke vinne ved å kjempe gårsdagens kamper, eller ved å prosedere om fortida, sa Pence i mars.

Pence tok også avstand fra Trumps uttalelse om at Putins invasjon i Ukraina var «genial».

- Det er ikke noen plass i dette partiet for folk som unnskylder Putin, sa Pence under en tale til republikanske pengegivere, ifølge AP.

Motstand

Trump har kastet seg for fullt inn i de republikanske primærvalgene før mellomvalget i november ved å støtte spesifikke kandidater. Dette blir nå sett på som en stor test av hvor sterkt grep Trump faktisk har om partiet.

I Ohio vant blant annet Trumps foretrukne senatskandidat, JD Vance, primærvalget i forrige uke. Men denne uka tapte Trumps foretrukne guvernørkandidat i Nebraska, Charles Herbster.

De neste ukene kan Trump potensielt gå på flere nederlag. Og i flere tilfeller er det flere sentrale personer fra Trumps egen regjering, eller tidligere rådgivere og allierte som nå jobber hardt for andre kandidater enn dem Trump ønsker, skriver Washington Post.

I tillegg til situasjonen i Georgia møter også Trumps kandidater hard motstand andre steder.

SAVNER: Clemeen Connolly deltar på årets CPAC-konferanse i Orlando. Hun savner Donald Trump som president. Reporter: Vegard Kristiansen Kvaale Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

- Ikke ubegrenset

I Pennsylvania ønsker Trump at republikanerne skal gå for TV-personligheten Mehmet Oz som senatskandidat. Samtidig jobber Trumps tidligere utenriksminister Mike Pompeo og senator Ted Cruz for at en annen kandidat, David McCormick, skal vinne.

Den republikanske guvernør-foreningen, som ledes av Arizona-guvernør Doug Ducey og Nebraska-guvernør Pete Ricketts, jobber for at Idaho-guvernør Brad Little skal bli gjenvalgt. Trump på sin side ønsker at viseguvernør Janice McGeachin skal ta over.

- Det ser ut til å være en bølge av uavhengighet i det republikanske partiet. Trump har en veldig stor innflytelse på primærvalgene, men den er ikke ubegrenset, sier Trump-venn og senator Lindsey Graham, til Washington Post.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer