<strong>VIL HA BORTEN MOE:</strong> Tidliger Senterungdommen-leder Sandra Borch har ikke gitt opp kampen på å beholde Ola Borten Moe i Sp-ledelsen.Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
VIL HA BORTEN MOE: Tidliger Senterungdommen-leder Sandra Borch har ikke gitt opp kampen på å beholde Ola Borten Moe i Sp-ledelsen.Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Vil vise at mange i Senterungdommen støtter Ola

Tidligere ungdomsleder Sandra Borch varsler at flere i ungdomspartiet vil stemme for Ola Borten Moe på landsmøtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en kronikk Dagbladet publiserer i dag, tar tidligere leder i Senterungdommen Sandra Borch, sammen med flere nåværende og tidligere Senterungdom-medlemmer, sterkt til orde for å beholde Ola Borten Moe som nestleder i partiet.

Les kronikken her: Senterpartiet trenger Borten Moe. 

Det står i kontrast til Senterungdommens innspill til valgkomiteen, der Borten Moe vrakes til fordel for hun som er hans sterkeste motkandidat til vervet - sentralstyremedlem Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.

Dagbladet er kjent med at bare fire av fylkeslagene i ungdomspartiet ville ha med Borten Moe videre, mens 12 vil vrake ham. Tre stilte seg avventende.

Imidlertid mener Borch at støtten til Borten Moe er sterk i Senterungdommen.

- Må fristilles - Vi ønsker å vise at det er delt, det er veldig mange i Senterungdommen - i alle fylker - som støtter Ola Borten Moe. Det er ikke sånn at alle i Senterungdommen er mot ham.

Borch understreker at hun forventer at ungdomspartiets 28 delegater til landsmøtet fristilles, og ikke nødvendigvis må stemme etter innspillet til valgkomiteen.

Selv er hun fylkesdelegat fra Troms, og bekrefter at hun vil støtte Borten Moe.

Stemmene må uansett gis under en kampvotering. I dag ble det enedelig klart at valgkomiteen, ledet av Terje Riis-Johansen, ikke klarte å bli enige om den omstridte nestlederen. Et flertall går inn for å vrake ham.

Budskapet i Senterungdommens kronikk er at partiet ikke har råd til å gå utenom Borten Moe nå ny ledelse skal settes sammen.

«Senterpartiet trenger en mann som Ola, som utfordrer partiet på viktige spørsmål. Vi trenger meningsbrytning for å utvikle partiet, og her er han i høyeste grad toneangivende. Vi registrerer at enkelte bruker tid på å snakke ned Ola Borten Moe. Vi vil oppfordre dem til å heller fremsnakke kandidaten de støtter», heter det.

- Vi vil støtte Ola Borch sier til Dagbladet at «flere i Senterungdommen gikk sammen om kronikken».

- Og vi gjorde det fordi vi ønsker å representerer den delen av Senterungdommen som støtter ham. Jeg vet at flere kommer til å stemme for ham på landsmøtet, sier hun.

Torstein Lerhol satt i sentralstyret i perioden Borch var leder, og er én av de sju som har signert kronikken. Han er mer konkret på hvor initiativet kommer fra:

- Jeg og Sandra har tatt dette initiativet fordi vi ville vise støtte til Ola, og at det er mange i Senterungdommen som støtter ham. Vi inviterte med flere som kunne stille seg bak budskapet. Vi synes det er synd at Senterungdommen landet på å droppe Ola. Han er en mann som tør å utfordre de etablerte normene, og han tør å skape debatt, sier Lerhol.

- Uproblematisk
Per Martin Sandtrøen, nestleder i Senterungdommen, sier til Dagbladet at han syns kronikken er helt uproblematisk.

- De tar opp noen politiske spørsmål, det vil jeg rose dem for. Politisk diskusjon er bare bra, og alle i Senterungdommen har selvsagt lov til å delta i det offentlige ordskiftet, sier han.

- Samtidig har Senterungdommen er klart vedtak om hvem vi ønsker som nestledere i partiet, nemlig Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim og Janne Sjelmo Nordås, som er helt i tråd med innstillingen som valgkomiteen la fram i dag, fortsetter han.

På spørsmål om  Sandra Borchs forventning om at Senterungdommens 28 delegater vil bli fristilt - slik at de kan stemme imot Senterungdommens vedtak - vil bli innfridd, svarer Sandtrøen at det har han «ikke tatt stilling til».

Han er langt mer interessert i å kommentere innholdet i kronikken:

- Jeg er helt enig med dem når de skriver at vi trenger et parti som jobber for næringsutvikling i hele landet. Da trenger vi et Senterparti som tar vare på norsk skogbruk, jordbruk, fiskeri- og annen type industri over hele landet. Og nå mener et klart flertall av økonomer at det utvinningstempoet og det investeringsnivået vi har hatt på norsk sokkel de siste årene, har vært så kostnadsdrivende at andre næringer har blitt skadelidende, sier Sandtrøen 

- Holden-III-utvalget , bestående av økonomer fra både NHO og LO, mener det, og den forrige regjeringen innførte våren 2013 tiltak nettopp for å motvirke denne todelingen av norsk økonomi, fortsetter han.  

- Senterpartiets program sier at oljeressursene må utnyttes på en måte som er forenelige med øvrig næringsliv. God næringspolitikk er å ta vare på et variert næringsliv i Norge, og ikke la oljenæringen presse ut grønne, langsiktige arbeidsplasser. Ola Borten Moes motkandidat, Anne Beathe Tvinnereim, opplever vi som mye mer bevisst og tydelig på dette spørsmålet.

- Samtidig skal Senterpartiet og Senterungdommen være tydelige i sin motstand av EØS? og EUs frie flyt på arbeidsmarkedet. I Norge har tradisjonsrike yrker blitt skadelidende som følge av at arbeidsvilkår har blitt presset ned på grunn av den frie flyten av import av arbeidskraft fra Europa. Dette fører til at elitene i Europa blir rikere, mens vanlige folk blir fattigere. På dette spørsmålet har Ola Borten More - i beste fall - vært utydelig. Han har sagt at Norge bør importere mer arbeidskraft. 

- Også i dette viktige spørsmålet opplever vi motkandidaten som klarere på at vi skal ta vare på et Norge hvor det ikke skal bli store forskjeller mellom ulike yrkesgrupper.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer