Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vil vise at vi er her for henne

BJARKØY (Dagbladet): - Hold motet oppe, vi føler med deg! Tone Andersen og Janne Wigum sitter i et koselig hjem på Bjarkøy og tynges av et mareritt: Deres nære venninne sitter fengslet i Harstad, siktet for å ha tatt livet av fire av sine barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fryktelig, jeg fikk ikke sove sist natt, forteller Tone.

De snakker om sine reaksjoner med Dagbladet for at lokalbefolkningens stemme også skal bli hørt.

De kjenner en god mor, ikke en drapskvinne. De håper den siktede får vite at noen bryr seg om henne, uavhengig av skyld eller ikke skyld.
Politiet får gjøre sin jobb. På Bjarkøy håper og tror alle vi møter at kvinnen snart skal finne sin plass i lokalsamfunnet igjen. Ingen fordømmer, men det smerter å være vitner til et så grufullt drama.

Inne i sitt hjem har den siktede 29-åringen pyntet et fint minnebord med bilder av barna, som alle døde før de var to måneder gamle. Alltid ligger det friske blomster på bordet.
Snekker og småbruker Svein Klausen er nærmeste nabo til kvinnen. Han pusser opp prestegården mens soknepresten er på ferie.

- Ingen er dømt ennå, og politiet har tatt feil før, påpeker Klausen.

Ikke dobbeltmenneske

Tone Andersen og Janne Wigum sto i spissen for en innsamlingsaksjon til familien i dagene etter at politiets mistanke ble kjent. Mange støttet dem, familien var overveldet over omsorgen.

- Vi vil vise at vi er her for henne, sier de, og håper at kvinnen kan få vite om hilsenen gjennom avisa.

- Hun er snill og rolig, omtenksom og lojal. Hun er ikke et dobbeltmenneske som kan ha begått en slik fryktelig handling.
29-åringen hadde akkurat begynt i ny jobb på sykestua da politiet slo. Naboer og kjente følte at hun endelig hadde kommet seg over sjokket etter å ha mistet sitt fjerde barn i høst.

Datteren har reist bort

Alle visste om politiets etterforskning. Men etter fire uforklarlige barnedødsfall var det ikke unaturlig at politiet fattet interesse, måtte folk innrømme. Likevel var de sikre på at kvinnen ikke skjulte en forbrytelse.

- Kan et menneske bære på en slik hemmelighet aleine i så lang tid? Hvordan er det mulig? spør en fisker (82), rister på hodet og styrer sparken videre mot øyas eneste butikk.

- Alle barna ble obdusert. Hvorfor slo ikke legene alarm? spør en annen.
Folk tenker mye på kvinnens 11-årige datter som var hjemme da politiet banket på. Nå er 11-åringen tatt hånd om av sin far et annet sted i Troms.

- Vi kan ikke gjøre noe fra eller til. Men vi bryr oss, ingen uskyldige skal bli ødelagt av denne tragedien. Dette fine lokalsamfunnet skal makte å hjelpe familien videre, sier Tone Andersen.

Vil ha fred

Folk på Bjarkøy er glad i øya si. De vil gjerne vise fram naturperlen sør for Senja. Men i går gjemte sky mennesker seg bak vindusblomstene. Oppstyr er unormalt.

- Det er så meningsløst at aviser og fjernsyn kommer hit for å lage stoff på et drama som for oss er helt uvirkelig, forklarer en kvinne til oss.

- Jeg håper politiet og rettsapparatet kan fatte en rask beslutning. Spørsmålene er utallige, men ikke noe sted finner vi svar. Hvis hun er skyldig, må hun være sjuk og da trenger hun behandling, ikke fengsel, sier nabo Svein Klausen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!