Krigen i Ukraina

- Vil vise dem innen seks sekunder

Tsjetsjenias fryktede diktator og Vladimir Putins nære allierte Ramzan Kadyrov kommer med en kryptisk beskjed til Polen.

VIDEOMELDING: Tsjetsjenias fryktede diktator og Vladimir Putins nære allierte, Ramzan Kadyrov, kommer med en kryptisk beskjed til Polen. Video: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en videomelding delt på Twitter av BBCs Russland-ekspert Francis Scarr sier Kadyrov at «problemene i Ukraina er over», og at han nå er interessert i Polen.

- Etter vi er ferdig i Ukraina, så snart vi mottar ordren, skal vi vise dem innen seks sekunder hva vi er i stand til, sier han.

Lar det ikke passere

Kadyrov ber videre om at Polen ber om offisiell tilgivelse etter angrepet på den russiske ambassadøren Sergej Andrejev.

Ambassadøren ble for to uker siden dynket i rød farge da han skulle legge ned en blomsterkrans ved et monument for falne sovjetiske soldater i Warszawa.

DEMONSTRANTER: Den russiske ambassadøren i Polen, Sergej Andrejev, ble dynket i rød maling av demonstranter da han besøkte et monument for falne sovjetiske soldater i Warszawa. Video: Twitter. Vis mer

I videoer publisert på sosiale medier kunne man se at en gruppe mennesker ventet på ambassadøren ved monumentet, og at de deretter, i full offentlighet, dynket ham i det som tilsynelatende var rød maling.

- Vi kommer ikke til å la det passere, sier Kadyrov i videoen, som også er omtalt av medier som Expressen og Newsweek.

Har bistått Ukraina

Polen har tatt imot millioner av ukrainske flyktninger siden krigen startet i slutten av februar. Landet er sterk tilhenger av Ukrainas ønske om å bli medlem av EU.

Polen har blitt en viktig mellomstasjon for humanitær hjelp fra Vesten, samt våpen, som sendes til Ukraina. Landet har også bistått Ukraina med å få sendt korn og andre landbruksprodukter til verdensmarkedet, ettersom Russland har blokkert ukrainske havner ved Svartehavet.

Tidligere denne uka inngikk Ukraina og Polen et grensesamarbeid - omtalt som en historisk bilateralt avtale av president Volodymyr Zelenskyj.

Avtalen går ut på at de to landene skal etablere felles grensekontroll. På sikt er planen at landene også skal opprette et jernbaneselskap som skal bidra til å forbedre Ukrainas eksportmuligheter ved å gjøre det enklere å transportere varer til EU.

UKRAINA-KRIGEN: Tsjetsjenias Ramzan Kadyrov har lagt ut videoer i sosiale medier av tsjetsjenske styrker som er i Ukraina etter at Russland invaderte. Video: Telegram. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Private hær

Kadyrov ble nylig forfremmet til generalløytnant i den russiske hæren for sin rolle i invasjonen i Ukraina. Hans i praksis private hær, de beryktede «Kadyrovittene», kjemper side om side med russiske styrker i krigen.

Allerede i krigens første dager kunngjorde Kadyrov at han «har 70 000 frivillige styrker som er klare til å kjempe for vår stat, Russland», og under et storslagent arrangement i hovedstaden Groznyj 25. februar meldte 10 000 av undersåttene hans seg til tjeneste.

Tsjetsjenia er en av Russlands delrepublikker, og har vært herjet av indre uro i årtier. Kadyrov og Putin er gjensidig avhengige av hverandre; mens ikke folkevalgte Kadyrov hjelper den russiske presidenten med å holde de islamistiske kreftene i regionen i sjakk, har han Putin i ryggen som enehersker i republikken.

PUTIN OG KADYROV: Vladimir Putin og Ramzan Kadyrov har et gjensidig avhengighetsforhold. Foto: Reuters / NTB Click to add image caption
PUTIN OG KADYROV: Vladimir Putin og Ramzan Kadyrov har et gjensidig avhengighetsforhold. Foto: Reuters / NTB Click to add image caption Vis mer

«Kadyrovittene» tiltrakk seg tidlig oppmerksomhet i Ukraina-krigen, fordi en eliteavdeling ifølge ukrainske myndigheter ble sendt for å ta livet av president Volodymyr Zelenskyj.

PRIVAT HÆR: Dette er soldater fra Wagner-gruppa. Gruppen beskrives som Putins private hær. Reporter: Maja Walberg Klev. Kommentator: Morten Strand. Vis mer
Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer