-  Vil vise sannheten

En gruppe norske FN-soldater var øyenvitner da israelske granater drepte 104 sivile i en FN-leir i Sør-Libanon i 1996. Saken ble dysset ned, men i kveld står tre av nordmennene fram på NRK1.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg er med i dette programmet for å få fram sannheten om det som skjedde i Qana for åtte år siden, sier den tidligere FN-soldaten Gunnar Brandsdal

I april 1996 gjenomførte israelerne sin militæroperasjon «Vredens druer» for å ta et oppgjør med den shia-muslimske Hizbollah-militsen. Hundretusenvis av sivile ble jagd på flukt mot hovedstaden Beirut. Hundrevis av sivile fra Qana-området søkte tilflukt i hovedkvarteret til FN-soldatene fra Fiji-øyene.

104 døde

18. april skjøt Hizbollah katusja-raketter mot Israel fra et område 300 meter fra FN-leiren i Qana. Israelerne svarte med å sende 13 granater rett inn i Fiji-soldatenes hovedkvarter. 104 sør-libanesiske sivile ble drept.

Israelerne hevdet skytingen var et uhell, men et par dager seinere kunne CNN vise bilder av et førerløst israelsk rekognoseringsfly, en såkalt drone, som fløy over området i forbindelse med andrepet. Ifølge den britiske avisa The Independent var filmen tatt av en norsk FN-soldat, og den var en avgjørende faktor da FN i en rapport i mai samme år slo fast at det var høyst usannsynlig at bombingen var et uhell.

Mannen som filmet dronen, var nordmannen Gunnar Brandsdal, men det ble dysset ned fra første stund, både fra den internasjonale og norske delen av UNIFIL, FN-styrken i Sør-Libanon.

Fra norsk politisk hold ble Qana-massakren glattet over, ikke minst på grunn av Oslo-prosessen, fredsforhandlingene mellom israelere og palestinere.

Tilbake til Qana

Nå har det norske filmselskapet Piraya Film i Bergen fått med seg Brandsdal og to andre FN-soldater tilbake til Qana, for å fortelle historien om det israelske angrepet. Han og 15 andre nordmenn tjenestegjorde i UNIFILs utrykningsstyrke, FMR, som holdt til i en annen FN-leir i Qana. Da de så røyken fra Fiji-hovedkvarteret, rykket de ut. Det var da Brandsdal filmet den israelske dronen. At den var så viktig, forsto han først etterpå.

Det var et forferdelig syn som møtte nordmennene i Fiji-leiren, noe som også går fram av bildene i kveldens NRK-dokumentar. Det var som å komme inn i en krigssone, forteller de tre FN-soldatene i filmen, som er kalt «Tinnsoldatene». Istykkerrevne og brente kropper lå overalt, og likstanken var forferdelig.

Med fare for sitt eget liv deltok nordmennene i redningsarbeidet, men måtte slå fast at over ett hundre mennesker var døde. Sjefen deres mente de fortjente Forsvarets medalje for edel dåd, men alt de fikk var en middag og en plakett, der det sto takk for «oppryddingsarbeidet i leiren».

-  Vi bryr oss ikke om medaljene, vi er uvesentlige i denne saken. Det som er ille, er at rakettangrepet ikke fikk konsekvenser for israelerne. De slapp altfor billig, og norske myndigheter var feige som ikke fordømte dette sterkere, sier Gunnar Brandsdal.

I PRAT: Nordmennene tilbake i Qana: F.h. Gunnar Brandsdal, Frank Andersen og Ken Robin Utvik.
MASSAKRE: Slik så det ut i FN-leiren i Qana etter at likene og de skadde var fjernet 18. april 1996.