-  Vil vise sannheten

En gruppe norske FN-soldater var øyenvitner da israelske granater drepte 104 sivile i en FN-leir i Sør-Libanon i 1996. Saken ble dysset ned, men i kveld står tre av nordmennene fram på NRK1.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Jeg er med i dette programmet for å få fram sannheten om det som skjedde i Qana for åtte år siden, sier den tidligere FN-soldaten Gunnar Brandsdal

I april 1996 gjenomførte israelerne sin militæroperasjon «Vredens druer» for å ta et oppgjør med den shia-muslimske Hizbollah-militsen. Hundretusenvis av sivile ble jagd på flukt mot hovedstaden Beirut. Hundrevis av sivile fra Qana-området søkte tilflukt i hovedkvarteret til FN-soldatene fra Fiji-øyene.

104 døde

18. april skjøt Hizbollah katusja-raketter mot Israel fra et område 300 meter fra FN-leiren i Qana. Israelerne svarte med å sende 13 granater rett inn i Fiji-soldatenes hovedkvarter. 104 sør-libanesiske sivile ble drept.

Israelerne hevdet skytingen var et uhell, men et par dager seinere kunne CNN vise bilder av et førerløst israelsk rekognoseringsfly, en såkalt drone, som fløy over området i forbindelse med andrepet. Ifølge den britiske avisa The Independent var filmen tatt av en norsk FN-soldat, og den var en avgjørende faktor da FN i en rapport i mai samme år slo fast at det var høyst usannsynlig at bombingen var et uhell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer