Vil vise tabuene

Navn: Vibeke Mohr Alder: 46 Yrke: Museumsbestyrer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Døde fisker flyter medstrøms, sier Vibeke Mohr. Som leder ved Telemark Museum nekter hun å sitte med hendene i fanget og sutre over offentlige midler som aldri kommer. I det 10 mål store parkanlegget rundt den gamle herregården Brekke Søndre i Skien - den tidligere praktgården til trelasthandler og eidsvollsmann Niels Aall - var det på 1970-tallet 60000 tulipaner som sto i blomst hver vår. Skrantende økonomi både i kommune og fylke gjorde at blomsterprakten visnet hen og døde. Skien ble en attraksjon fattigere.

Så fikk Vibeke en blomstrende idé. Den førte på kort tid til en avtale med firmaet Floriss, som selger blomsterløker. Den innebærer at museet får 50000 løk hvert år. Nordens største og vakreste tulipanpark er et faktum, Floriss får økt sitt volum og alle er fornøyde.

Forrige helg ble hun valgt til leder av Fortidsminneforeningen og banner ifølge Dagsavisen allerede i stavkirken ved å si at det er bedre at rikfolk kjøper kulturminnene enn at de vanskjøttes av det offentlige. - La de private kjøpe bondeantikviteter og la næringslivet sponse stavkirkene. Verken museene eller Fortidsminneforeningen har penger til å kjøpe opp og vedlikeholde landets kulturskatter. Det er helt i orden at Ola Mæle og andre rikinger kjøper opp verdifulle antikviteter og tar vare på dem for fellesskapet. Deres oldebarn vil forhåpentlig gi tingene til museene når den tid kommer, sier hun.

Når det kommer til stykket, er uttalelsen verken oppsiktsvekkende eller ny. For hadde det ikke vært for ildsjeler som tannlege Anders Sandvig og andre, ville vi vært langt fattigere på nasjonale kulturskatter. På Maihaugen har han tatt vare på hus og gjenstander fra Bygde-Norge som ellers i stor grad ville vært brent opp eller på annen måte ødelagt.

Mohr er enig i at en slik holdning i dag er en fallitterklæring. Men etter møter med statssekretær Roger Ingebrigtsen i Kulturdepartementet har verken hun eller andre museumsledere i landet forhåpninger om de nødvendige offentlige kronene. - Han leste samme leksa som vi har hørt før. Staten har ikke penger til vårt bruk når den må bruke sju milliarder til Folketrygden.

Men sutring fører som kjent intet sted hen. Vibeke Mohr er en moderne museumsleder som heller vil være kontroversiell enn konvensjonell, som heller vil hente fram tabubelagte saker enn å vise søndagssiden av vår fortid. Blant annet derfor planlegger hun nå en Quisling-utstilling som garantert vil vekke debatt når den åpner neste år.