Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil vite hvem voldtektsmennene er

Aps byrådslederkandidat, Libe Rieber - Mohn mener det haster med å få kunnskap om mennene som begår overfallsvoldtekter.

Libe Rieber Mohn  etterlyser tiltak fra Storberget om voldtektsforbrytere
Foto: Benjamin A. Ward
Libe Rieber Mohn etterlyser tiltak fra Storberget om voldtektsforbrytere Foto: Benjamin A. Ward Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-politikeren som går til valg i høst for å få styre Oslo, er rystet over de mange voldtektene og voldtektsforsøkene i hovedstaden i det siste. Hun kjenner selv en av kvinnene som har vært forsøkt voldtatt. Hun godtar ikke at frykten for voldtekt skal begrense jenters bevegelsesfrihet.

Må forhindre - Vi må jobbe på mange fronter. Det er viktig med synlig politikk, etterforskning, oppklaring og domfellelser. Men vi må også gjøre noe for å forhindre at overfallsvoldtekter som skjer. Vi må få mer kunnskap om hvem som begår slike voldtekter, sier Rieber- Mohn til Dagbladet.

Vi møter henne på et mulig åsted, ved inngangen til Vår Frelsers Gravlund i Oslo, der en jente natt til i går skal ha blitt forsøkt voldtatt.
- Det sies at de som begår overfallsvoldvoldtekt, har ikke vestlig bakgrunn, har krigstraumer og har vært utsatt for overgrep selv. Men de fleste som opplever krigstraumer, begår jo ikke voldtekt. Vi trenger forskning slik at vi får sammenheng i tiltakene og har mulighet til å forebygge voldtekt, sier Rieber-Mohn.

Hun viser til at justisdepartementet har satt i gang forskningsprosjekter om voldtekt.
- Det er viktig at vi raskest mulig får resultat av dette arbeidet slik at vi kommer et skritt videre. Det har vært for mye synsing. Vi trenger kunnskap, ikke minst av hensyn til menn med innvandrerbakgrunn slik at de ikke stigmatiseres unødig, sier Rieber Mohn.
Skaper frykt De fleste voldtektene skjer i hjemmet. Men overfallsvoldtektene rammer flere enn ofrene.

- Disse grove krenkelsene skaper frykt hos mødre, fedre, søstre, venninner og rammer derfor så mange flere enn de som blir utsatt for voldtekt. De skaper en slags terrortilstand som reduserer mange menneskers handlefrihet. Derfor må vi alle ta ansvar for å gjøre byen trygg, sier Rieber-Mohn.

Trygg lysløype - Hva vil du gjøre for å skape en tryggere hovedstad dersom du får makt?

- Jeg vil blant annet lage "en trygg lysløype hjem. Som kommune kan vi sørge for god belysning i alle gater, trygge T-baner og sørge for et godt samarbeid med politiet på utsatte områder, sier Rieber-Mohn.