Vil vite sannheten

President George W. Bush sa i en tale i går kveld at han vil vite hvem som avslørte en hemmelig CIA-agent til pressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske justisdepartementet har startet etterforskning av hvem som lekket navnet på en CIA-agent til pressen i sommer.

I sin første kommentar til saken som har dominert nyhetsbildet i USA siden helga lovet Bush å samarbeide fullt ut med dem som utfører granskningen.

- Der er for mye lekkasjer av hemmeligstemplet informasjon i Washington. Og dersom det er blitt lekket fra min administrasjon, vil jeg vite hvem det er som står bak, sa Bush på en pressekonferanse i Chicago.

Presidenten ba alle med informasjon om hvem som lekker, om å stå fram.

- Jeg vil vite sannheten. Hvis noen har informasjon innenfor eller utenfor administrasjonen, vil det være til hjelp hvis de står fram, sa Bush.

- Etterforskningen er en god ting, la han til.

Hevn

Washington Post skrev for noen dager siden at var Bushs topprådgiver Karl Rove som sto bak avsløringene om at kona til tidligere ambassadør Joseph Wilson var hemmelig CIA-agent. Avsløringen skal ha blitt gjort som en ren hevnakt fordi Wilson arbeidet iherdig for å svekke Bushs argumenter for en krig mot Irak.

Wilson, som var ambassadør i Gabon, besøkte i fjor Niger for å undersøke påstandene om at Irak forsøkte å skaffe seg uran fra det sentralafrikanske landet. Hans konklusjon var at påstandene var feilaktige.

Siterte Bush sr.

Demokratene hevder lekkasjen har satt Wilsons kones og hennes kilders liv i fare, og har krevd en uavhengig granskning av saken. Men dette blir avvist fra Det hvite hus, og er blitt blokkert av republikanerne i Senatet.

Flere demokrater hevdet tirsdag at dersom noe lignende hadde skjedd under Bill Clintons presidentperiode ville pipa hatt en annen låt og republikanerne ville ha innkalt til høringer.

- Det er en reell bekymring over objektiviteten, sa den framtredende demokratiske senatoren Tom Daschle.

Demokratene siterte tirsdag George W. Bushs far, tidligere president George Bush. I april 1999 sa han: «Jeg har kun forakt og sinne overfor dem som forråder tilliten og avslører navn på våre kilder. De er etter mitt syn de mest lumske forræderne».

Alvorlig forbrytelse

Avsløring av hemmelige opplysninger er en føderal forbrytelse i USA, og kan straffes med inntil 10 års fengsel.

De ansatte ved Det hvite hus ble tirsdag orientert via e-post om at justisdepartementet hadde satt i gang full etterforskning av saken.

De ansatte ble bedt om å ta vare på alt materiale som kan være relevant i etterforskningen. Det kan være snakk om telefonutskrifter, e-poster, notater og andre dokumenter, melder BBC.

Uranpåstander i tale

Påstandene om at Iraks leder Saddam Hussein jaktet på uran i Niger fant veien til presidentens tale om rikets tilstand i januar, til tross for at utenriksdepartementet advarte mot å ta slike opplysninger med i talen. Ambassadør Wilson gikk i juli offentlig ut og understreket at han hadde advart mot å bruke opplysningene om Saddam og Niger, fordi han ikke hadde funnet noe belegg for disse påstandene under sitt besøk i Niger tidlig i 2002.

VIL VITE HVEM: USAs president George W. Bush sa i en tale i går kveld at han vil vite sannheten omkring lekkasjene av en hemmelig CIA-agent. Foto: AP/SCANPIX