FLERTALL : Et flertall i valgkomiteen vil vrake Ola Borten Moe som første nestleder i Sp, melder Nationen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FLERTALL : Et flertall i valgkomiteen vil vrake Ola Borten Moe som første nestleder i Sp, melder Nationen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Vil vrake Borten Moe

Flertallet i valgkomiteen mot Ola Borten Moe som første nestleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter det Nationen erfarer, vil et flertall i Sps valgkomité ha Anne Beathe Tvinnereim som ny første nestleder i Senterpartiet. Et mindretall i komiteen støtter gjenvalg for dagens første nestleder Ola Borten Moe.

Delt Som Dagbladet har skrevet, er valgkomiteen under ledelse av Terje Riis-Johansen delt i synet på Ola Borten Moe. Det synes nå klart at flertallet i komiteen vil ha Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim som første nestleder, og dermed vrake Borten Moe som var første nestleder fram til at Liv Signe Navarsete varslet sin avgang, og alle i arbeidsutvalget og sentralstyret stilte sine plasser til disposisjon.

Kampvotering Borten Moe har imidlertid sagt at han gjerne vil fortsette som første nestleder, og et mindretall i valgkomiteen vil beholde han på den plassen.
Dermed ligger det an til kampvotering på det ekstraordinære landsmøtet 7. april.

Ny ledelse Valgkomiteen under ledelse av Terje Riis-Johansen skal etter planen legge fram sin innstilling til ny partiledelse og nytt sentralstyre i Sp torsdag. Trygve Slagsvold Vedum bekreftet i helga at han er spurt og har sagt ja til å bli ny partileder.

Striden på det ekstraordinære landsmøtet vil dermed i første rekke stå om tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe. Etter det Dagbladet erfarer, er det minst tre i valgkomiteen som vil ha Borten Moe som første nestleder: Eli Blakstad, Oppland, Bjørn Arild Gram, Nord-Trøndelag og Ann Sissel Enoksen, Troms.

Ungdommen mot Senterungdommen og Senterkvinnene har uttalt at de ikke ønsker Borten Moe i ledelsen. Etter det Dagbladet erfarer, er tellingen av delegager i full gang, og rapportene tyder på at det er close race mellom Tvinnereim og Borten Moe. Om Borten Moe taper striden om å bli første nestleder, er det et åpent spørsmål om han vil slåss for- og ha mulighet for - å vinne kampen om vervet som andre nestleder.

Sigrid Brattabø Handegard fra Hordaland og Janne Sjelmo Nordås fra Nordland er lansert til vervet som andre nestleder.

- Opp til valgkomiteen Tvinnereim sier til NTB i dag at hun stiller i den konstellasjonen som valgkomiteen måtte legge opp til.
- Kort sagt at de kan bruke navnet mitt der de måtte ønske, sier hun til NTB.

Det innebærer at 39-åringen fra Østfold er beredt til å stille i en kampvotering mot Borten Moe som første nestleder, men det betyr også at hun ikke har utelukket å stille som andre nestleder.

— Det er opp til valgkomiteen å legge den kabalen, sier hun.

Benkeforslag Fylkesleder Jarle Martin Gundersen i Borten Moes hjemfylke Sør-Trøndelag varsler at det kommer benkeforslag under landsmøtet dersom Borten Moes navn ikke er en del av valgkomiteens innstilling.

- Noe annet er ikke aktuelt etter den solide beskjeden vårt fylkesårsmøte ga, sier han til NTB.
-Spille lederen god - Jeg mener det er helt greit med debatt, det er jeg ikke redd for. Tvert om er det et uttrykk for at det er et vitalt liv i Senterpartiet. Vi tåler det. Så må vi stå samlet om den nye lederen som velges 7. april. Blir jeg en del av den ledelsen, ser jeg det som min viktigste oppgave å spille lederen god, sier Tvinnereim.
- Ubalansert Fylkesleder Gundersen i Sør-Trøndelag mener nestlederdebatten har vært ufin.

- Det har vært noen uheldige episoder. Spesielt i en tid da valgkomiteen ba om ro, så opplevde vi at en gruppe satte i gang en uheldig prosess med utspill mot Ola Borten Moe.

- Problemet var at det ikke ble en balansert debatt, og det som skjedde var at jeg også måtte gå ut med beskjed om hva vårt fylkesårsmøte hadde vedtatt, sier Gundersen til NTB.

Han legger til at «dette er ikke bra» — men forutsetter også at det blir samling etter 7. april, uansett utfall i det ekstraordinære landsmøtet.
- Enige om målet Tvinnereim mener at det er mer som samler enn splitter i Senterpartiet.— Ola og jeg har hatt våre uenigheter, blant annet om oljeboring i Lofoten og om utvinningstempo på sokkelen. Men det handler mer om virkemidler enn om målene, som vi er grunnleggende enige om, sier hun.

Bankende hjerte Om Trygve Slagsvold Vedum som ny partileder sier Tvinnereim til NTB:
— Han har et bankende hjerte for fordeling, mot urettferdighet, for desentralisering og distrikter. Jeg er veldig bekvem med signalene fra Trygve Magnus.

 INNSTILT: Et flertall i valgkomiteen vil ha Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Akershus) som ny første nestleder i Senterpartiet.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
INNSTILT: Et flertall i valgkomiteen vil ha Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Akershus) som ny første nestleder i Senterpartiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer