PÅ ORDET:  Kjøpmann Kjell S. Hatletvedt på Tjensvoll i Stavanger tok statsråden på ordet og ga Brustad-bua et ansikt - fra i 1999. ARKIVFOTO: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET.
PÅ ORDET: Kjøpmann Kjell S. Hatletvedt på Tjensvoll i Stavanger tok statsråden på ordet og ga Brustad-bua et ansikt - fra i 1999. ARKIVFOTO: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET.Vis mer

Vil vrake Brustad-bua

Arbeiderpartiet åpner for flere og større søndagsåpne butikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet vil revurdere sin holdning til åpningstidsbestemmelsen i varehandelen.

Resultatet kan bli at flere og større butikker kan holde søndagsåpent.

Det kan bety at den såkalte «Brustad-bua» blir historie - 14 år etter at loven først trådte i kraft, skriver VG.

Brustad-bu-reglene som trådte i kraft i 1999, fikk navnet sitt etter daværende barne- og familieminister Sylvia Brustad, sier at butikker som ønsker å holde åpent på søndager ikke kan være større enn 100 kvadratmeter.

Bensinstasjoner kan være opptil 150 kvadratmeter.

Før «Brustad-bua» ble vedtatt raste en politisk debatt med arbeidstakerorganisasjonene i varehandelen som en av partiet.

I Arbeiderpartiets programutkast, som offentliggjøres mandag, kommer det fram at partiet ønsker å se på åpningstidsbestemmelsene i varehandelen på nytt.

Utspillet kommer sju måneder før høstens stortingsvalg mandag 9. september.

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, innrømmer at «Brustad-bua» kan være historie hvis partene i arbeidslivet blir enige om det.

- Vi tar initiativ til at det kan forhandles fram en løsning. Bondevik-regjeringen vedtok på eget grunnlag å endre åpningstidsloven i 2003. Men vi ønsker å gjøre dette i nært samarbeid med partene i næringslivet, sier Johansen.

Frp-jubel I Fremskrittspartiet møtes snuoperasjonen med jubel.

- Dette er svært gledelige signaler som nå kommer fra Arbeiderpartiet. Vi har fremmet forslag om søndagsåpne butikker flere ganger de siste årene og seinest nå i høst. Vi har kun fått støtte fra Høyre, sier stortingsrepresentant og 1. nestleder i Stortingets familie- og kulturkomité, Solveig Horne.

- At vi har en ordning med at det er lov å selge mat på helligdager og søndager bare butikken er liten nok er for oss helt uforståelig, sier Horne.

(NTB).


 ALLE BRUSTAD-BUERS NAVNEMOR:  Daværende barne- og og familieminister Sylvia Brustad - nå fylkesmann i i Hedmark -  smiler i den verste stormen i 1997 rundt søndagsbutikkenes maksstørrelse på 100 kvadrat.  Vedtaket kom i 1999. ARKIVFOTO: Aleksander Nordahl, NTB Scanpix.
ALLE BRUSTAD-BUERS NAVNEMOR: Daværende barne- og og familieminister Sylvia Brustad - nå fylkesmann i i Hedmark - smiler i den verste stormen i 1997 rundt søndagsbutikkenes maksstørrelse på 100 kvadrat. Vedtaket kom i 1999. ARKIVFOTO: Aleksander Nordahl, NTB Scanpix. Vis mer