Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil vrake Eriksson

Eks-statsråd Robert Eriksson har signalisert at han ønsker å bli gjenvalgt til Frps sentralstyre. Likevel vil valgkomiteen i partiet skifte ham ut med en fersk ordfører.  

VILLE BLI GJENVALGR: Robert Eriksson har ny jobb,  men har ikke lyst til å miste sin rolle i Frp.Her er han i Oslo sentrum, med sin gamle arbeidsplass Stortinget bak seg og sin nye arbeidsplass i bygget bak ham på høyre side.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VILLE BLI GJENVALGR: Robert Eriksson har ny jobb,  men har ikke lyst til å miste sin rolle i Frp.Her er han i Oslo sentrum, med sin gamle arbeidsplass Stortinget bak seg og sin nye arbeidsplass i bygget bak ham på høyre side. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På Frp sitt landsmøte i mai, skal partiet ikke bare stake ut kursen for sin politikk. Deler av sentralstyret er også på valg.

Hvis valgkomiteen får det som de vil, blir sentralstyret nærmest uendret fra i dag, med en forskjell:

Tidligere arbeids- og sosialminister Robert Eriksson går ut som sentralstyremedlem, selv om han har signalisert at han gjerne ønsket å bli gjenvalgt.

Dermed ligger eks-statsråden, som ufrivillig måtte gå av i 2015, an til å miste sitt siste toppverv i partiet.

I stedet foreslås lokalpolitiker Alf Erik Andersen (Frp) inntatt i varmen.

- Jeg tar valgkomiteens innstilling til orientering, og har ikke gjort meg noen ytterligere refleksjoner om det, sier Eriksson, som ellers ikke ønsker å kommentere saken.

Foreløpig er det altså uklart om Eriksson ønsker å ta opp kampen om plassen.

Mannen som kan bli hans erstatter i sentralstyret, har i halvannet år vært ordfører for Frp i Mandal, og har bare vært medlem i partiet i ti år.

Andersen er spent på utfallet dersom det blir kamp om vervet på landsmøtet i mai.

- Jeg tror, hvis Robert stiller som motkandidat, at det er helt åpent hva som kan skje. Hvis han gjør det, håper jeg at landsmøtet går inn for valgkomiteens innstilling, sier Andersen.

- Tillitserklæring

Andersen, som også leder partiets lokalpolitiske utvalg, sier han oppfatter valgkomiteens innstilling som en stor tillitserklæring.

- Jeg er veldig glad for det, og tror jeg har noe å tilføre, så jeg håper landsmøtet stemmer meg inn. Resten av sentralstyret har stort sett vært politikere fra de startet i ungdomspartiet, og jeg har nok en litt annen innstilling til mange spørsmål enn de mer garvede politikerne har, sier Andersen, som håper hans ordførererfaring kan bidra til at partiet bedre klarer å «ta pulsen på» kommune-Norge.

Ellers få utskiftinger

Bortsett fra Eriksson-exiten, foreslår valgkomiteen få utskiftinger i partiets sentralstyre.

De to nestlederne Ketil Solvik-Olsen og Per Sandberg innstilles for gjenvalg, som ventet.

Sylvi Listhaug og Helge Andre Njåstad er begge medlemmer av sentralstyret i dag, og foreslås gjenvalgt. I tillegg fortsetter Terje Søviknes, Anders Anundsen og Tom Cato Karlsen.

De tre sistnevnte ble valgt inn i fjor, og er altså ikke på valg i år, siden landsmøtet velger sentralstryremedlemmer for to år av gangen.

Det velges også fire varamedlemmer, hvorav både Åshild Bruun-Hansen (3.vara), og Atle Simonsen (4.vara) foreslås gjenvalgt. I tillegg foreslås Ronny Berg (1.vara) og Ullensaker-ordfører Tom Staahle (2.vara), mens Hanne CS Iversen går helt ut av sentralstyret hvis valgkomiteen får det som de vil.

Andersen fra Mandal, som tidligere var vara, rykker opp fra varaplass i sentralstyret til fast plass i Erikssons sted.

Jobber i rådgivningsbransjen

Eriksson ble vraket som arbeids- og sosialminister for to år siden, og gikk da etter kort tid inn i rådgivningsselskapet MSL Group.

Han har rundt 20 års erfaring fra politikken, først som lokalpolitiker i Verdal, fylkespolitiker i hjemfylket Nord-Trøndelag, og stortingsrepresentant i en årrekke, før han ble utnevnt til statsråd i Solberg-regjeringen i 2013.

Så røk han ut av regjering i 2015, samtidig som Frp-nestleder Per Sandberg, innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, og Frps Jon Georg Dale gikk inn som statsråder for Frp.

Han har i ettertid ikke lagt skjul på at han var skuffet over utskiftiftingen, som er blant temaene han skriver om i selvbiografien «Bare gjør det. Trofast rebell for Siv og Erna», som kom ut i fjor.

Valgkomiteens leder Tom Kato Carlsen vil ikke gå inn på hvorfor Eriksson foreslås vraket.

- Detaljene i det valgkomiteen har diskutert går vi ikke ut med, men det er en helhetlig vurdering av sentralstyrets sammensetning som ligger bak, sier Karlsen.