Vil vurdere å sikte Breivik for forbrytelser mot menneskeheten

Da risikerer han 30 år i fengsel.

FORBRYTELSER MOT MENNESKEHETEN: Terroristen og massemorderen Anders Behring Breivik kan risikere 30 år i fengsel dersom påtalemyndighetene vil sikte ham for forbrytelser mot menneskeheten. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
FORBRYTELSER MOT MENNESKEHETEN: Terroristen og massemorderen Anders Behring Breivik kan risikere 30 år i fengsel dersom påtalemyndighetene vil sikte ham for forbrytelser mot menneskeheten. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik (32) kan bli siktet for forbrytelser mot menneskeheten. Da risikerer han 30 år i fengsel.

- Ja, det er helt klart noe som er aktuelt. Den nåværende siktelsen er bare foreløpig. Den umiddelbare konsekvensen av en slik utvidelse er at strafferammen blir utvidet til 30 års fengsel, sier aktor, politiadvokat Christian Hatlo til NTB.

Det bare forbrytelser som omfattes av det nye kapittelet i straffeloven om krigsforbrytelser som har en maksimalstraff på 30 års fengsel. For de aller verste forbrytelsene ellers er lovens maksimum 21 år.

Kapittelet ble tatt inn i revideringen av straffeloven fra 2005. Så langt er det bare forsøkt brukt paragrafer som omfatter krigsforbrytelser.

«Umenneskelig handling» I paragraf 102 heter det seg at «den som, som ledd i et utbredt eller systematisk angrep rettet mot en sivilbefolkning» skal straffes for forbrytelser mot menneskeheten. Blant en mengde forskjellige handlinger som omfattes er både drap og «umenneskelig handling som forårsaker store lidelser eller alvorlig skade på kropp eller helse».

Professor i strafferett, Ståle Eskeland, sier til bt.no at det absolutt er en mulighet å sikte Breivik for forbrytelser mot menneskeheten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer