SER PÅ SAKEN: Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik. Foto: Kyrre Lien / Scanpix.
SER PÅ SAKEN: Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik. Foto: Kyrre Lien / Scanpix.Vis mer

- Vil vurdere å ta opp saken

Det sier likestillingsombud Sunniva Ørstavik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Likestillingsombud Sunniva Ørstavik sier til Dagbladet at hun vurderer å ta opp saken med Norske Selskabs regelverk. Klubben har et reglement som sier at kvinner ikke kan være medlem og bare er velkomne ved spesielle anledninger.

- Vi er blitt tipset tidligere om Norske Selskap, og har gitt råd til en enkeltperson som hadde spørsmål om vedtektene til klubben. Det er nå god grunn til å titte på om klubben har bruk for en veiledning om hva som er norsk lov, sier Ørstavik.

I likestillingsloven står det at en forening skal være åpen på like vilkår for kvinner og menn. Unntak kan være dersom foreningens hovedformål er å fremme det ene kjønnets særinteresser.

Ørstavik vil ikke reagere overfor Gimle Rotary Klubb, som har lagt seg flate og beklaget.

Hun er glad for at både Thorhild Widvey og flere andre kvinner har meldt seg ut i protest mot utestengelsen.

- De har tatt i bruk dette virkemiddelet for å understreke at de ikke finner seg i utestengelse på bakgrunn av kjønn. Det er tøft, sier Ørstavik.

Tidligere olje- og energiminister Thorhild Widvey ble utestengt fra en torskemiddag i regi av Gimle Rotary Klubb, i lokalene til Norske Selskab. Årsaken var at kvinner ikke hadde adgang den aktuelle dagen. I stedet for å flytte middagen, fikk Widvey telefon om at hun ikke kunne bli med. Nå er Widvey og tre andre kvinner utmeldt av Rotary-klubben. Både likestillingsminister Inga Marte Thorhildsen (SV), Høyre-politiker Julie Brodtkorb og kulturminister Hadia Tajik har reagert.

Norske Selskab mener de må få lov til å gjøre som de selv ønsker.