Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil vurdere aktiv dødshjelp

KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs mener det kan være aktuelt å gjennomgå lovgivningen om aktiv dødshjelp. Loven har ikke vært endret siden den ble vedtatt i 1902.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Borgarting lagmannsretts dom mot lege Christian Sandsdalen blir det påpekt at straffelovens bestemmelser om barmhjertighetsdrap ikke har vært endret siden loven ble vedtatt i 1902.

- Samtidig har den medisinske utviklingen i den samme periode medført at medisinsk personale oftere og oftere stilles overfor tunge rettslige og etiske dilemmaer i forbindelse med mulighetene for å forlenge livet ved dettes naturlige avslutning, heter det i dommen. Lagmannsretten mener det kan være grunn for Stortinget å vurdere nærmere hvor grensen for det tillatte og straffbare på området skal gå.

Betydelig sprik

Einar Steensnæs og Kristelig Folkeparti er helt klart motstandere av aktiv dødshjelp.

- Denne rettssaken har avdekket at det er et betydelig sprik mellom lovens bestemmelser og det som den enkelte lege føler er en forsvarlig etisk handling. Viser det seg at det er uklare grenseoppganger i loven bør vi vurdere å gjennomgå den nøyere, men vi vil ikke ta initiativ til dette nå, sier Einar Steensnæs på telefon fra Frankfurt til NTB. Han legger til at han regner med at helseminister og partifelle Dagfinn Høybråten følger saken nøye.

«Viktig å klargjøre»

Steensnæs mener det er viktig å klargjøre prinsippet mot aktiv dødshjelp.

- Dommen antyder at det kan være svakheter i lovteksten på grunn av utviklingen som har skjedd etter at loven ble vedtatt, sier Steensnæs. Han mener det er viktig å kjempe for livet, og satse på tiltak som gjør det bedre for personer som er døende.

- Jeg er skeptisk til å overlate til den enkelte leges skjønn når det skal avgjøres hva som skal telle som aktiv dødshjelp eller ikke, sier Steensnæs.

(NTB)