Vil vurdere dødsstraff for tilbakestående

USAs Høyesterett vil vurdere om mentalt tilbakestående personer skal kunne dømmes til døden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA er blant de få landene i verden der barn og mentalt tilbakestående personer kan dømmes til døden. Men nå har USAs Høyesterett gått med på å vurdere om denne straffen er 'ond' eller 'uvanlig' og dermed grunnlovsstridig. I USAs grunnlov er det nemlig forbud mot straffer som kan anses som 'cruel and unusual'.

Hittil har ikke dette reddet livet til noen av de mange som har fått dødsstraff i amerikanske rettssaler. Men i North-Carolina sitter Ernest McCarver, som reddet livet bare noen timer før han skulle henrettes, og han skal få lov til å uttalse seg til Høyesterett.

McCarver hadde fått sitt siste måltid servert da Høyesterett grep inn og stoppet henrettelsen.

Advokatene hans appelerer til dommerne og understreker at det har vært en 'utvikling i folks bevissthet rundt spørsmålene om å henrette tilbakestående personer'.

I Texas-fangen Johnny Paul Penry, som ifølge advokatene sine er på nivå med en 7-åring. Likevel ble mannen dømt til døden for drapet på en 71-år gammel kollega på en kafeteria. I 1989 brukte Høyesterett saken hans som et eksempel på at tilbakestående personer kan dømmes til døden og henrettes.

13 amerikanske stater som har dødsstraff, forbyr dødsstraff av tilbakestående. 12 andre stater har ikke dødsstraff i det hele tatt.