Vil vurdere homofile som avlastnings-personer

Valgerd Svarstad Haugland lover å se nærmere på om homofile også skal ha adgang til å være besøks- og avlastningshjem for barnevernsbarn. - Min hensikt var aldri å stramme inn på eksisterende praksis, sier familieministeren til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møtte i går en såret og sint barne- og familieminister, som hevder at hun er blitt hengt ut som «homofob» selv om hun bare, ifølge henne selv, utøver et regelverk laget før hennes tid.

Dagbladet skrev lørdag at departementet nylig sendte et brev til alle kommuner og fylkeskommuner hvor det ble slått fast at samme regler skal gjelde for fosterhjem som for besøks- og avlastningshjem. Dette ble av barnevernet og barnevernets organisasjoner oppfattet som en klar innskjerping av dagens praksis.

Barnas beste

Barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland er uenig i det.
- Da jeg var helt ny i departementet, kom denne saken opp på bakgrunn av en sak i Sarpsborg. Jeg spurte hva som var gjeldende praksis, og ble fortalt at samme praksis gjaldt for besøks- og avlastningshjem som for fosterhjem. Det syntes jeg virket sannsynlig. Jeg hadde ikke tenkt å verken liberalisere eller stramme inn, sier Valgerd.

- Fra barnevernshold oppfattes brevet som har gått til alle kommuner, som en innstramming. Hvordan kan det skje?

- Det var i hvert fall ikke ment som det.

- Var det ukjent for departementet at homofile faktisk har stilt opp som ressurspersoner for barnevernet?

- Nei, og det kan de også gjøre så lenge det er enighet mellom barnevernet og foreldrene.

Gavepakke til homofile

I forskriftene står det imidlertid at unntaket bare gjelder hvis det er en særlig tilknytning mellom barnet og de homofile eller enslige omsorgspersonene. Nå lover Svarstad Haugland å se nærmere på om en skal kunne vurdere enslige som ressurspersoner i besøkshjem, uavhengig av seksuell legning.

- Betyr det at du åpner for en liberalisering?
- Det betyr at jeg vil se nærmere på dette. Men jeg er opptatt av barnas beste. Denne saken er først og fremst blitt en gavepakke til forkjemperne for homofiles rettigheter.

- Er det til barnas beste å gi avkall på en gruppe ressurspersoner når barnevernet sårt trenger folk som stiller opp?

- Selvfølgelig kan det være ressurspersoner det vil være feil å gi avkall på. Men det får barnevern og foreldre avgjøre.

Ikke homofob

Ministeren sier hun blir såret over å framstilles som en som ikke regner homofile som likeverdige mennesker.
- Det er merkelig å bli kalt homofob, når jeg faktisk ikke har gjort noen endring.