- Vil vurdere nødvendigheten av å også ta ut barneskoler i streik

Ingen barneskoler er tatt ut i streik - foreløpig.

SKÅNER DE MINSTE: Nestleder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal forteller at foreløpig er ingen barneskoler tatt ut i skolestreiken. Han sier at Utdanningsforbundet vil forsøke å skåne de minste, men at ved en opptrapping av streiken vil også de aller minste kunne bli rammet.
SKÅNER DE MINSTE: Nestleder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal forteller at foreløpig er ingen barneskoler tatt ut i skolestreiken. Han sier at Utdanningsforbundet vil forsøke å skåne de minste, men at ved en opptrapping av streiken vil også de aller minste kunne bli rammet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utdanningsforbundet varslet i dag at de tar ut 5500 lærere i streik fra førstkommende mandag.

132 skoler i 22 kommuner og 18 fylkeskommuner blir berørt. Ingen av disse skolene er barneskoler.

- Det stemmer. Vi ønsker å skjerme de minste. Vi vet at det er mange barn som gleder seg til å begynne på skolen, og at det er vanskelig for foreldre med barn i den alderen, sier nestleder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal til Dagbladet.

- Tredjepart rammes - Vi ønsker med dette å signalisere at vi vil ta hensyn til tredje part - foreløpig, tilføyer han.

- Hva mener du med foreløpig?

- Utdanningsforbundet har klar en plan for opptrapping av streiken, og vi vil følge den om det blir nødvendig. Men vi håper at arbeidsgiver beveger på seg og vi finner en løsning før den tid. Vi ser at KS allerede antyder en bevegelse, og tolker det som positivt, sier Handal.

Han ønsker ikke å kommentere hvilke barneskoler som eventuelt vil kunne bli tatt ut i en streik ved en opptrapping.

- Arbeidstidsavtalen gjelder alle lærere i KS, fra barneskolenivå til videregående, og streikeutvalget vil på sikt reflektere over nødvendigheten av å også ta ut barneskoler i streik. I en streik vil som regel en tredjepart bli rammet. I dette tilfellet streiker vi for å jobbe på en måte som er til barnas beste - fleksibelt og når barna trenger det, sier Handal.

Hovedpunktet i tvisten dreier seg om ny arbeidstidsavtale for lærerne. Arbeidsgiverparten i konflikten, Kommunenes sentralstyre (KS), vil fjerne alle sentrale bestemmelser som lærernes arbeidstid og overføre dette til rektoren ved den enkelte skole.

Her er skolene som rammes av streiken.

Stor streikevilje Steffen Handal sier også at streikeviljen er stor.

- Jeg har aldri opplevd så stor streikevilje som i år. Dette er et læreroppgjør som dreier seg om å sikre lærere en fleksibilitet i yrkesutøvelsen, slik at de kan gjøre den beste jobben for elevene, sier Handal til Dagbladet.

Utdanningsforbundet har hele tida sagt at streiken skal trappes kraftig opp ved skolestart, og siden 1. juli har 36 lærere vært tatt ut i streik ved Rothaugen skole i Bergen.

To tredeler av de drøyt 90 000 lærerne organisert i Utdanningsforbundet stemte over forslaget i juni. 73 prosent stemte mot den nye tariffavtalen. I tillegg til den nye arbeidstidsavtalen, stemte også medlemmene over hele lønnsoppgjøret.

KS godt forberedt Avdelingsdirektør i Kommunenes sentralstyre (KS) og leder for forhandlingsavdelingen Hege Mygland sier til Dagbladet at KS er godt forberedt og klare til å møte til megling på kort varsel.

- Det er satt i gang en prosess i regi av Riksmegleren. Det kom ikke noe ut av det første møtet, men vi vil gjøre vårt til å bidra til å finne en løsning, sier Mygland.

Hun sier også at det ikke kun er opp til KS å ta initiativet til mekling.

- Vi har tatt et initiativ og informert om at vi er klare. Det skal ikke stå på oss, og det vet motpartene og mekleren. Initiativet ligger hos Riksmekleren. Det er fire parter i dette, sier Mygland.

- Vil trenge hjelp Det haster ifølge avdelingsdirektøren ikke nevneverdig å få til en løsning.

- Det haster i den forstand at vi visste om at det ville være en opptrapping før skolestart. Nå er jo det tidsrommet krympet inn. vår tilnærming nå er å bidra konstruktivt, sier hun.

Mygland sier også at det smarteste de kan gjøre for å få til en løsning er å bruke Meklingsinstituttet og hjelpen de kan bidra med.

- Det er nok veldig klokt og riktig at meklingsprosessen går i regi av Meklingsinstituttet. Vi vil nok trenge den hjelpen de kan bistå med, sier Mygland til Dagbladet. 

22 kommuner berørt Siden forhandlingene ble brutt i juni, har situasjonen vært fullstendig fastlåst mellom de to partene.

22 kommuner og 18 fylkeskommuner blir berørt fra mandag.

 - Til nå har det vært en ganske fastlåst situasjon, men i dag ser det ut til at KS viser noen tegn til bevegelse. Det kan jo være et slags første skritt mot en løsning, sier nestleder Steffen Handal i Utdanningsforbundet til Dagbladet.