LOVET INGENTING: Men Erna Solberg vil vurdere responskrav til politiet etterhvert. Her fra den muntlige spørretimen på Stortinget i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
LOVET INGENTING: Men Erna Solberg vil vurdere responskrav til politiet etterhvert. Her fra den muntlige spørretimen på Stortinget i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.Vis mer

Vil vurdere responskrav til politiet

Alle andre nødetater har krav om maksimal utrykningstid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere av opposisjonens stortingsrepresentanter spørsmål til statsminister Erna Solberg om politiets responstid i spørretimen i dag. Saken er aktuell fordi politiet tok en omvei og brukte en time og 11 minutter på å komme fram til åstedet i Årdal.

- Naturlig diskusjon Solberg svarte at hun vil vurdere et krav til politiet om responstid, slik ambulansetjenesten og brannvesenet har.

- Dette blir en naturlig diskusjon i forbindelse med politianalysen. Responstid er et viktig element når vi skal dimensjonere politiet framover, sa statsministeren.

Regjeringen er nå i gang med å vurdere hvordan politianalysen skal følges opp.

- Om arbeidet vil være avsluttet i løpet av våren til neste år, er for tidlig å si. Men vi har en ambisjon om å få jobben gjort så raskt som mulig, sa Solberg.

Hun viste til at regjeringen ikke har fått diskutert saken ennå.

Vil ha mer bemanning KrF-leder Knut Arild Hareide mener at politiets responstid må prioriteres. Solberg svarte at bemanningen i politiet er avgjørende, og gjentok regjeringens løfter om å sørge for flere politifolk og styrket bemanning.

Hun sa også at omorganisasjon, bedre ledelse og teknologiressurser også må til for å løse forventningene til politiet.

Sp-leder Liv Signe Navarsete poengterte at det har vært mange hendelser der politiet er den nødetaten som har kommet sist til åstedet. Hun mener at god geografisk politidekning er avgjørende for at politiet skal klare å respondere bedre. Solberg mener at færre lensmannskontor ikke nødvendigvis er til hindre for god dekning.

- Falsk trygghet - Det er viktig å ha operativ kapasitet til stede. Det kan være en falsk trygghet å ha lensmannskontor på stedet uten kapasiteten som skal til, og tror at det utgjør trygghet. Det man trenger er politi med utrykningsmulighet. Det kan man godt få med sentralisert politi på toppen og mer politi på hjul ute, sa Solberg.

På oppfølgingsspørsmål fra Navarsete om politibemanningen skal økes fra én til to politifolk per tusen innbyggere også i distriktene var svaret nei.

- Ja, vi skal også øke bemanningen i distriktsnorge, men nøkkelen med to per tusen innbyggere kan ikke overføres til alle steder. Vi må også sørge for god kapasitet til de mer sentraliserte funksjonene Kripos, miljøkriminalitet, organisert kriminalitet, sa Solberg, og poengerte at utviklingen har gått feil vei de siste årene.

Debatten om responstid i politiet er flere år gammel.