Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil vurdere siloforbud

-Vi må vurdere å forby bygging av nye tårnsiloer, sier Halvor Langåsdalen, fagsjef for helse i Landbrukets helse-, miljø- og sikkerhetstjeneste (HMS-tjeneste.)

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 1984 er minst 18 nordmenn omkommet i tårnsiloer. Så langt i år er fire døde, skriver Nationen. Fagsjef Langåsdalen i Landbrukets HMS-tjeneste mener derfor at et forbud bør vurderes.

Han mener imidlertid at det vil bli for dyrt å forby all bruk av stående tårnsiloer.

- Men en omlegging til plansilo eller rundballer vil helt klart bidra til å redusere dødstallene. En silo er farlig. Alltid. Ingen bør gå ned i en silo uten vifte, luftslange eller annen sikring, sier Langåsdalen.

Professor Torgeir Lyngtveit ved Norges landbrukshøgskole sier til NRK at det er livsviktig at myndighetene setter av penger til intensivt informasjonsarbeid om farene ved gass fra siloer og gjødselkjellere.

Mandag formiddag ble tre personer funnet døde i en silo i Jølster. Silogass er trolig årsak til ulykken, og Arbeidstilsynet mener ulykken kan skyldes at siloen manglet vifte.

Leder i Norsk Bondelag, Bjarne Undheim, sier at installering av vifter er det eneste virkemiddelet for å hindre ulykker.